Gary S. Becker (1930-)

Premiu Nobel  nobel_25.gif (2335 bytes)1992

Economist nord-american, nascut pe 2 decembrie 1930 la Potsville (Pensylvania), studiaza la Princeton si Chicago. Profesor de Economie in Columbia (1960-70) si la Universitatea din Chicago. 

Becker este un "imperialist" al stiintei economice, adica utilizeaza instrumentele teoretice ale economiei pentru a exploata si "cuceri" noi teritorii. In teza sa de doctorat a analizat motivele discriminarii rasiale si sexuale in contractele de munca. In "Crima si pedeapsa" analizeaza  rationalitatea delincventului prin intermediul calculului probabilitatilor beneficiilor si costurilor crimei.

Obtine Premiul Nobel in Economie in 1992 "pentru a fi extins domeniul analizei microeconomice la un amplu camp al comportamentului si interactiunii umane, incluzand comportamente non-piata".

Este initiator, impreuna cu Theodore Schultz, al conceptului de capital uman. Cele mai importante studii ale sale s-au centrat asupra conceptului de alegere economica rationala care guverneaza cea mai mare parte a comportamentului uman. Considera ca din punct de vedere economic comportamentul uman nu trebuie studiat doar prin prisma luarii deciziilor privind investitiile si a achizitionarii de bunuri si servicii. Aplicand teoriile sale in cadrul comportamentului familial, a prognosticat extinderea viitoare a familiilor, divorturile si rolul femeii in acest spatiu.

In 1987 devine presedinte al Asociatiei Economice Americane.


Autobiografie (engleza): http://www.nobel.se/economics/laureates/1992/becker-autobio.html

Pagina web personala: http://www.spc.uchicago.edu/users/gsb1/

e-mail: sw47@midway.uchicago.edu

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Gary S. Becker

puse in vanzare


Lucrari recente: