Francisco de Vitoria (1485-1546)

 

Francisco de Vitoria, impreuna cu Domingo de Soto, stau la conducerea Scolii de la Salamanca, ce teorizeaza materia economica dintr-un punct de vedere moral.

Descoperirea Americii aduce o serie de probleme care fata de bogatiile si puterea dobandite, ar fi fost poate mai bine sa nu se intample. Totusi, Universitatea din Salamanca a stiut cum sa fie de partea justitiei in ceea ce priveste chestiunile morale provocate de abuzurile cuceritorilor. Astfel, Francisco de Vitoria, la aflarea in 1536 de violentele comise in timpul cuceririi Peru, scrie De indis, unde declara ca indienii nu sunt fiinte inferioare, in legitimitate de a fi pusi sub sclavie si exploatati, ci sunt fiinte libere, cu drepturi egale ca spaniolii si stapani ai terenurilor si bunurilor lor. In acest mod a inceput dreptul persoanelor. Prima reactie a puterii, condusa de  Carlos V, este, dupa cum spune legenda, un strigat maniat: "Sa cada acesti preoti!". Totusi teza lui Vitoria termina invingand la Curte, iar in 1542 se promulga Legile Noi ce-i pun pe indieni sub protectia Coroanei.

Acestea au fost cuvintele sale

Daca bunurile s-ar poseda in comun, cei care ar beneficia cel mai mult ar fi oamenii rai, inclusiz avarii si hotii. Ar scoate mai mult si ar pune mai putin in granarul comunitatii.
Francisco de Vitoria