Douglass C. North (1920-)

Premiu Nobel  nobel_25.gif (2335 bytes)1993

Economist nordamerican, profesor la Washington University din St. Louis, Missouri.  Obtine Premiul Nobel in Economie in 1993, impartit cu  Robert W. Fogel  pentru a fi renovat investigarea istoriei economice aplicand teoria economica si metodele cantitative pentru a explica schimbul economic si institutional. 

In anii cincizeci North isi incepe analiza istorica in limitele teoriei neoclasice.  Critica conceptiile etapiste ale cresterii ce conduc la supraevaluarea rolului industrializarii in dezvoltarea economica. Observa importanta pe care au avut-o in Statele Unite agricultura si productia pentru export.

In anii saizeci incearca sa-si generalizeze studiile de forma sa inteleaga cresterea economica a Europei si a intregii "Western World" dar descopera in curand limitele analizei si metodologia neoclasica. Face o adanca critica  asupra presupunerilor simplificate ale realitatii in folosul stiintei economice si propune adoptarea de presupuneri mai realiste ca cele folosite de evolutionistii economici Sidney Winter si Jack Hirshleifer.

In intregul sau proces de gandire dobandeste mai mult spatiu conceptul de institutie ce se transforma in final in cheia explicativa a evolutiei si dezvoltarii economice. Douglass North se transforma astfel intr-unul din pionierii neoinstitutionalismului la care aporta schema sa teoretica mai intelegatoare si coerenta.


LUCRARI