Daniel Kahneman 1934-

Premiu Nobel  nobel_25.gif (2335 bytes)2002

A obtinut Premiul Nobel "pentru a fi integrat avansurile investigatiei psihologice in stiinta economica in special in ceea ce se refera la judecata umana si la adoptarea de decizii in conditii de incertitudine".

Kahneman afirma ca atunci cand alegem nu o facem intotdeauna in mod obiectiv. Prin intermediul studiilor experimentale a demonstrat  ca asemenea greseli de obiectivitate le fac patroni obisnuiti ce admit o descriere matematica. 

In articolul sau "Teoria prospectarii" publicat in Econometrica in martie 1979, a realizat o profunda critica teoriei utilitatii ca model al adoptarii de decizii in conditii de risc. In general, indivizii subestimeaza rezultatele care sunt doar probabile in comparatie cu rezultatele obtinute in conditii de siguranta. Aceasta tendinta numita "efectul certitudine" contribuie la aversiunea catre riscul in alegeri ce implica castiguri sigure si preferinta catre riscul in alegeri ce presupune pierderi sigure. Semnaleaza si ceea ce se cheama "efectul de izolare": lumea ignora componentele ce sunt impartite in toate alternativele, aparand astfel inegalitati in preferinte cand aceasi alegere este prezentata in forma diferita.

Acestea au fost cuvintele sale 

Nu putem presupune ca judecatile noastre sunt un bun ansamblu de blocuri solid structurate, pe care putem baza deciziile noastre, deoarece judecatile insesi pot fi gresite.

Daniel Kahneman

Ponderarile utilizate in luarea de decizii sunt in general inferioare probabilitatilor corespondente, cu exceptia nivelului probabilitatilor foarte mici. Supraestimarea probabilitatilor mici permite explicarea atractivului joc de zaruri si a sigurantelor.

Nascut la Tel Aviv detine dubla cetatenie: americana si israelita. In prezent lucreaza la Center for Rationality,  al Universitatii Hebrea din Ierusalim. Lucreaza si ca profesor de Psihologie la Princeton University. A fost profesor si de Psihologie la Universitatea din California, Berkeley (1986-1994) si la  University of British Columbia (1978-1986).


Adresa academica 

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Daniel Kahneman

puse in vanzare

Woodrow Wilson School, 
Princeton University, 
Princeton, NJ 08544-1013
609-258-2280, 609-258-5974
Office: 324 Wallace Hall 
e-mail: kahneman@princeton.edu 

Curriculum Vitae pe http://www.princeton.edu/%7Epsych/PsychSite/fac_kahneman.html