Arnold Harberger (1924- )

Arnold Harberger a fost director al prestigiosului Departament de Economie al Universitatii din Chicago. In plus, este un mare cunoscator al realitatii latinoamericane. Rezident in Chile, unde o cunoaste pe viitoarea sa sotie, acorda intotdeauna o atentie speciala problemelor economice latinoamericane. Multi analisti il considera liderul ce a dirijat invazia in America Latina a "Chicago Boys". Astfel s-a aflat in Chile cateva luni inaintea lui Milton Friedman si se pare ca el a fost cel care l-a convins sa colaboreze cu guvernul generalului Pinochet.

Sefii de guvern a mai mult de 15 tari au solicitat consultanta lui Arnold Harberger. A ocupat si posturi de consultant in organizatii mondiale, inclusiv Fondul Monetar International, Banca de Dezvoltare a Asiei si Organizatia Statelor Americane. In plus, printre elevii sai de la Universitatea din Chicago si Universitatea din California se gasesc cel putin zece presedinti de banci centrale si vreo douazeci de ministrii de guverne straine.

Aporturile sale la investitii s-au facut in principal in campul finantelor publice, in analiza costurilor si beneficiilor, in economia internationala, in analiza inflatiei si in economia politica a tarilor in dezvoltare.

Dupa 38 de ani in cadrul Universitatii din Chicago, in 1984 s-a incorporat in departamentul de economie al UCLA, unde continua sa activeze si in prezent.


Adresa pe Internet: harberger@econ.ucla.edu

Lucrari

"Currency Depreciation, Income and the Balance of Trade", 1950, JPE

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Arnold Harberger

puse in vanzare

"A Structural Approach to the Problem of Import Demand", 1953, AER 

"Monopoly and Resource Allocation", 1954, AER

The Demand for Durable Goods, 1960.

"The Incidence of the Corporation Income Tax", 1962, JPE

"The Measurement of Waste", 1964, AER

Project Evaluation, 1972.

Taxation and Welfare, 1974.

"On the Use of Distributional Weights in Social Cost-Benefit Analysis", 1978, JPE

"Corporate and Consumption Tax Incidence in an Open Economy", 1994