Antonio Flores de Lemus (1876-1941)

Economist spaniol, nascut la Jaén, studiaza dreptul la universitatile din Granada si Oviedo, amplificandu-si studiile in Germania, Tubinga si Berlin, cu profesori ca G. Schmoller, A.H.G. Wagner si L. Bortkiewicz. Catedratic de Economie Politica al Facultatilor de Drept din Barcelona (1904) si Madrid (1920). Ocupa dierite posturi si sarcini in Ministerul de Finante.

Militant politic legat intotdeauna de Partidul Conservator si profund antiliberal colaboreaza cu dictatura lui Primo de Rivera si, posterior cu  Republica, reprezentand guvernul in Comitetul cailor ferate, CAMPSA (Compania ce a Arendat Monopolul Petrolului) si in Banca Spaniei. Guvernul il desemneaza sa conduca o comisie pentru studiul implementarii patronului aur, ceea ce da nastere la o profunda investigare a factorilor ce conditioneaza evolutia tipului de schimb.

Se defineste pe sine insusi ca "pozitivist si matematician". Studiile sale sunt statistice si cantitative. Analizeaza functionarea mecanismelor bazice ale economiei spaniole si legatura acesteia cu exteriorul, reflectand rolul cheie al agriculturii de export ca sustinatoare a restului sistemului si finantatoare a protectionismului industriei.

Lucrari: