Economia de Piata

Mari Economisti

 

Abraham H. Maslow
1908-1970

 

Abraham Harold Maslow este un psiholog evreu american. Propune cunoscuta "Piramida necesitatilor lui Maslow".

Dupa Maslow, necesitatile fiintei umane sunt ierarhizate si esalonate in asa forma incat atunci cand necesitati de un anumit ordin nu sunt acoperite incep sa devina necesitati de ordin superior.maslow.jpg (6247 bytes)

Esalonul bazic al lui Maslow este cel al necesitatilor fiziologice, foame si sete. Cand fiinta umana are aceste necesitati acoperite, incepe sa se preocupe de securitate pe care va trebui sa o satisfaca in viitor si siguranta in fata oricarui daniu. O data ce individul se simte fizic sigur, incepe sa caute acceptarea sociala; vrea sa se identifice si imparta pasiunile unui grup social si doreste ca acest grup sa-l accepte ca membru. Cand individul este integrat in grupuri sociale incepe sa simta necesitatea de a obtine prestigiu, succes, laudele celorlalti. In sfarsit, indivizii care au acoperite toate aceste esaloane, ajung la culme si vor sa simta ca dau de la ei tot ceea ce pot, doresc sa creeze.

Abraham H. Maslow se naste in Brooklyn, New York, fiind primul din cei sapte fii ai unei perechi imigranti evrei rusi semianalfabeti, dar care au facut presiuni ca fii lor sa-i depaseasca si sa capete educatie superioara. Timid, solitar si nefericit, a demonstrat o mare afectivitate catre invatat. Coeficientul sau de inteligenta era 195, al doilea ca nivel din epoca respectiva.

Amant al muzicii clasice si al teatrului, s-a indragostit de vara sa Bertha, cu care in ciuda opozitiei familiei sale s-a casatorit. Faptul ca ea l-a acceptat a influentat mult nesigura sa autoestima. In 1928 se muta la Universitatea din Wiscosin, unde studiaza psihologia, obtinand licenta, masterul si doctoratul. A lucrat cu Edward Thorndike, si in prima faza trebuie considerat in cadrul curentului conductist. Practica psihologia experimentala utilizand maimute.

Se muta la New York unde preda 14 ani. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a abandonat psihologia experimentala si a incercat sa inteleaga cauzele urii, prejudiciile si razboiul. In 1951 s-a dus la Universitatea din Brandeis, unde va ramane pana cu un an inainte de moartea sa.

S-a interesat de psihologia muncii si a descoperit ca multi intreprinzatori de succes foloseau acelasi focar pozitiv al naturaletei umane, pe care el il preconiza el in ceea ce priveste autorealizarea. A avertizat ca ideile sale se confirma cand lumea muncea in forma cea mai creativa si productiva atunci cand este tratata cu incredere si respect.

Maslow a ajuns la diferite concluzii asupra naturaletei umane, ce includ aceste idei de baza:       1) Fiintele umane tind din nastere catre nivele superioare de sanatate, creativitate si autosatisfacere; 2) Nevroza poate fi considerata ca un blocaj al tendintei catre autorealizare;      3) evolutia sinergica a societatii este un proces natural si esential. Aceasta este o societate unde "toti" indivizii pot atinge un inalt nivel de autodezvoltare, fara a limita libertatea celuilalt; si            4) eficienta muncii si cresterea personala nu sunt compatibile. Astfel, autorealizarea conduce la nivele mari de eficienta.

A observat ca comportamentul persoanelor este diferit atunci cand se bucura de o stare de sanatate pozitiva decat atunci cand sunt bolnave si numeste acest lucru "psihologia existentei": Lumea autorealizata este motivata de valori de existenta ce se dezvolta natural fara impuneri ale culturii. Exemplu de aceste valori erau adevarul, creativitatea, frumusetea, bunatatea, plenitudinea, vioiciunea, singuratatea, justitia, naturaletea si autosuficienta.

A murit in California din cauza unui atac de inima pe 7 mai 1970.