Economia de Piata

Vanatori si culegatori

 

Triburi de vanatori si culegatori
Supravietuirea contemporana
Diviziunea muncii
Mineritul in paleolitic
Comertul in paleolitic
Transmiterea informatiei
Capacitatea de supravietuire
Legaturi genetice

Se considera ca specia umana exista de acum patru milioane de ani. S-au gasit fosile umane identice cu cele actuale vechi de cincizeci de mii de ani. In toata aceasta perioada pana acum zece mii de ani, forma de supravietuire dominanta era vanatul si culesul. Triburi de indivizi, nu mai mult de 30, uniti prin legaturi de familie, traiau de pe urma turmelor de animale, vanau si culegeau fructe sau seminte salbatice. In realitate sistemul nu era mult diferit de forma de viata a unor specii de mamifere  de prada actuale.

Forma de organizare a vanatului si culesului a fost folosita in unele comunitati pana de curand. Locuitorii din Patagonia, din partea de  sud a Americii, foloseau varfuri de sageata din silex neslefuite pana in secolul trecut. In secolul  XX s-au descoperit populatii care nu cunosteau tehnicile agricole elementare. Dar, in mod sigur, au fost cazuri exceptionale de grupuri, care au fost izolate geografic in timpul ultimilor zece mii de ani.

Este posibil ca de la inceput sa fi existat o anumita specializare a muncii pe sexe si grupe de varsta, barbatii vanau, femeile si copiii culegeau. Se poate insa ca cineva mai indemanatic sa dedice mai mult timp decat altii fabricarii armelor sau tratamentului pieilor. Vanatul si culesul erau activitatile economice dominante, asta insa nu inseamna ca erau si unicele. S-au descoperit mine sapate cu instrumente paleolitice. Existenta schimburilor comerciale a fost demonstrata de prezenta materialelor, cum ar fi scoici marine in cimitire la distante de 1000 sau 2000 de kilometrii de locul lor de provenienta.

bisonte.jpg (27851 bytes)
Bizon ranit ce ataca un vanator, reprezentat in pestera Lascaux din Franta.

Caracteristica principala a speciei noastre, creierul, a crescut in volum in timpul acestor patru milioane de ani. Capacitatea de a memora si transmite informatii pare sa fi fost necesara pentru supravietuire si trasatura de a se transmite din generatie in generatie. Supravietuiau  oamenii cu mai mult creier, cei care puteau organiza grupurile  de vanatoare, puteau informa asupra riscurilor existente, concepe strategii de atac sau aparare. Aceasta capacitate de intelegere, memorare, tratare si comunicare a informatiei a fost cea care ne-a fost trimisa genetic de stramosii nostrii . Aceasta este  si continua sa fie baza organizarii societatii si economiei noastre.

Este de asemenea posibil sa fi mostenit genetic comportamente instinctive, care cresc coeziunea grupurilor sociale, ducand la  invidie sau solidaritate. Este posibil ca valorile etice ale umanitatii, cum ar fi respectul pentru adevar sau justitie, sa fie de asemenea manifestari ale instinctelor transmise de-a lungul mileniilor pentru valoarea lor mare de supravietuire. Legile actuale referitoare la dreptul proprietatii sau salariul castigat de pe urma propriei munci, isi au originea fara indoiala intr-una din organizatiile sociale ale vanatorilor si culegatorilor. Cate dispute vor fi avut de rezolvat liderii triburilor! Cate lupte intre triburi pentru mentinerea granitilor teritoriilor, ale "proprietatii noastre" nu vor fi fost! Pentru ca astfel putem presupune ceea ce s-a intamplat atunci, drepturile si proprietatile individuale si grupurile care intrau in conflict.