Economia de Piata

  Piramidele populatiei

Piramidele populatiei
Imbatranirea
Cohorte
Piramide rectangulare
Piramide inversate

 

Piramida populatiei reprezinta o forma grafica de reprezentare a datelor statistice elementare, pe sex si varsta, a populatiei unei tari, care permit comparatii internationale si o percepere usoara si rapida a diferitelor fenomene demografice, cum ar fi imbatranirea populatiei, echilibrul sau dezechilibrul dintre sexe si inclusiv efectul demografic al catastrofelor si razboaielor.

Segmentele de populatie sunt considerate grupuri (cohorte) sau generatii, diferenta intre ele fiind in  general de 5 ani, ce se reprezinta in forma de bare orizontale ce apartin unei axe comune, la stanga sunt reprezentati barbatii, la dreapta femeile. O generatie cu cat este mai in varsta, cu atat va fi mai mare numarul de componente ale celor care au murit. S-ar putea spera ca grupurile sa fie de fiecare data mai mici cu cat se urca scara nivelelor din piramida. Asta se intampla efectiv la piramidele tarilor mai sarace, totusi in cele mai dezvoltate folosirea generala a metodelor contraceptive si avansurile sanitare cauzeaza, ca piramidele sa se apropie de o forma rectangulara, cu toate generatiile de aceeasi marime, inclusiv la formele de "piramida inversata", in care de fiecare data noile generatii sunt mai putin numeroase. Graficele adiacente arata o piramida in crestere rapida, tipica pentru tarile in dezvoltare, pe care am luat-o de la Filipine, una in crestere lenta, a Statelor Unite si una de crestere negativa, a Germaniei.
pira-filipinas.gif (2971 bytes)
 Piramida populatiei din Filipine
arata forma triunghiulara tipica a tarilor in dezvoltare. Rata de crestere a populatiei este de 2,1% pe an.          

 

piramide-usa.gif (3193 bytes)
In Statele Unite populatia este in crestere cu o rata in jur de 1,7% pe an. Imaginea piramidei
este mai rectangulara. Se poate observa in barele dintre 35 si 50 de ani efectul de "baby-boom" care s-a produs dupa cel de-al doilea razboi mondial. La vederea acestui grafic se poate spune, ca atunci cand aceste generatii ajung la varsta retragerii din   munca, in SUA se va produce o crestere notabila a cererii serviciilor geriatrice.

 

piramidealemania.gif (3069 bytes)

Germania a experimentat o perioada de crestere negativa de -0,1%. In timp ce aceasta crestere negativa va continua, populatia se va diminua.  

 

Un caz interesant este piramida Qatarului si alte tari mici cu un inalt nivel al venitului ce atrag multa populatie emigranta in principal masculina si adulta, ceea ce arata o deformare interesanta.

 

Piramide ale populatiei mondiale in 1998 Piramide ale populatiei mondiale estimata pentru 2050
Date ale Natiunilor Unite, Diviziunea Populatiei, Departamentul de Relatii Economice si Sociale http://www.popin.org/pop1998/9.htm

 

Piramide ale populatiei spaniole

Date ale INE: Spania in Cifre 1999
http://www.ine.es/espcif/espcifes/espcifes99.htm

Alte piramide ale populatiei estimate de catre Biroul de Recensamant al tatelor Unite pentru anul 2000

Puteti consulta piramidele populatiei altor tari in Biroul de Recensamant al Statelor Unite