Economia de Piata

Necesitatile umane

Necesitati de baza
Necesitati sociale
Necesitati materiales
Necesitati imateriale
Necesitati primare
Necesitati secundare

Economia incearca sa rezolve problema satisfacerii necesitatilor umane  cu surse putine si care se pot folosi alternativ. Finalitatea activitatii economice realizata de fiintele umane este satisfacerea propriilor lor necesitati. Necesitatea este o senzatie de dorinta a unui obiect determinat, de origine biologica si psihologica. Necesitatile au caracter economic, daca sursele de care se dispune pentru satisfacerea lor sunt putine.

Necesitati elementare sunt  cele pe care omul le imparte cu restul fiintelor vii; altele, necesitatile sociale, sunt generate de momentul istoric si contextul social in care se traieste. A te imbraca pentru a te proteja de frig este o necesitate elementara; faptul ca imbracamintea are forma de costum cu vesta chilaba sau sari, este o necesitate sociala.

Problemele economice nu se ivesc doar din necesitatile materiale; necesitatile imateriale (dorinta de securitate si pace,ninya-en-Timor.jpg (18797 bytes) cultura si arta, de bunastare spirituala, etc.) au de asemenea caracter economic intrucat mediile pentru a le satisface sunt reduse. Astfel, de exemplu, pacea spirituala dobandita de asistenta la o ceremonie religioasa cere o serie de medii (edificii speciale, preoti sau lideri spirituali, imbracaminte ceremoniala, obiecte liturgice) putine si de uz alternativ.

Se obisnuieste de asemenea sa se clasifice necesitatile in primare si secundare, dar diferenta dintre ele este mai confuza; se califica ca necesitati primare toate acelea pe care o societate le considera ca indispensabile pentru un cetatean normal sau mediu; problema consta in modalitatea de apreciere a opiniei societatii.

Dupa datele oferite de organismele internationale, exista 1200 de milioane de persoane, a cincea parte a populatiei mondiale, care inca nu are acces la apa potabila, alimentatie adecvata si serviciule elementar sanitar. Pe zi mor 100000 de persoane, victime ale bolilor cauzate de malnutritie, din care 40000 sunt copiii mai mici de 5 ani. Saracia nu este exclusa din nici un loc din lume. Inclusiv in tarile cele mai avansate traiesc persoane carora le este dificil sa-si satisfaca necesitatile cele mai elementare. Pe de alta parte, cresterea exploziva a populatiei mondiale nu se face fara a nu agrava aceste probleme.

A se vedea tabelul PNB pe cap de locuitor din 208 tari si teritorii ale lumii.