Economia de Piata

Demografia si dezvoltarea

Pana acum cateva secole toate nucleele de populatie umana evoluau cu rate de crestere demografica apropiate de zero, intrucat ratele inalte ale natalitatii erau practic egalate de cele ale mortalitatii. Tarile europene au atins in ultimele secole avansuri sanitare progresive ce au diminuat rata mortalitatii, in timp ce avansurile culturale si sociale au permis o diminuare compensata a ratelor natalitatii. Scaderea in paralel a celor doua rate, prelungita de-a lungul a multor decenii a permis ca ajustarea demografica sa nu presupuna o piedica a cresterii economice si culturale. In tarile mai putin dezvoltate de azi, in schimb,muchos-ninios.jpg (14531 bytes) aplicarea cunostintelor medicale acumulate in Europa a ajuns dintr-o lovitura sa inregistreze o rapida cadere a ratei mortalitatii fara ca cultura si rata natalitatii sa se poata adapta in acelasi ritm. Rata de crestere a populatiei, diferenta dintre natalitate si mortalitate, a atins un nivel care nu se cunoscuse in toata istoria umanitatii si va fi dificil de egalat vreodata.

Cand o tara va atinge un anumit grad de dezvoltare economica, cel mai mare nivel de alfabetizare si educatie permite producerea unei modificari notabile a mentalitatii oamenilor, in special in ceea ce priveste supunerea femeii de catre barbat, ceea ce permite scaderea ratei natalitatii si inceata reducere a ratei de crestere a populatiei. Se atinge astfel maturitatea demografica ce implica o noua stabilitate cu rate de natalitate si mortalitate la fel de scazute. Dar in timp ce nu se produce dezvoltarea economica in actualele tari mai putin dezvoltate, diferenta dintre ratele lor de mortalitate si natalitate se va mentine ridicata si cresterea populatiei va continua sa fie extraordinar de rapida.

Pulsati aici pentru a vedea o 
lista de carti in engleza despre
Demografie si dezvoltare  
Rata de crestere a populatiei in multe tari mai putin dezvoltate depaseste astazi 3% pe an. Aceasta este o rata sustinuta, ce se mentine an dupa an cu variatii imperceptibile de cateva decenii. Daca comparam aceasta rata de crestere demografica cu ratele de crestere economica, frecvent mai mici si intotdeauna mai volatile, se intelege imposibilitatea de a obtine un ritm de crestere economica care sa permita imbunatatirea conditiilor de viata ale acestei populatii in crestere.