Economia de Piata

Cercul vicios al subdezvoltarii

 

De-a lungul celei de-a doua jumatati a sec XX, organismele internationale au destinat mari resurse dezvoltarii. In unele aspecte, comportamentul sau a avut un efect notabil si deindoitor. Serviciile sanitare si educatia s-au imbunatatit in aproape toate regiunile lumii. Mortalitatea infantila s-a diminuat. Speranta de viata este astazi mult mai mare decat in oricare alt moment al istoriei. Procesul de rapida si sustinuta crestere economica experimentat de unele tari asiatice si latinoamericane in ultimii 20 de ani arata clar ca exista posibilitatea iesirii din subdezvoltare. 

yunta-burros-etiopia.jpg (50332 bytes)Dar diferenta dintre saraci si bogati continua sa crasca si continua sa existe populatii fara imbunatatiri perceptibile ale nivelului sau de viata in ceea ce priveste primii agricultori de acum zece mii de ani. De ce? Ce putem face pentru a-i ajuta? Ce sau cine ii impiedica? 

Astfel, multe regiuni de pe pamant continua sa fie incarcerate in ceea ce s-a numit cercul vicios al subdezvoltarii: conditiile sociale, economice si politice impiedica expansiunea lor culturala si economica. 

In analizarea sistemului de functionare ale tarilor celor mai dezvoltate putem descoperi ca in realitate nu este unul ci sunt trei cercuri vicioase - cel cultural, cel demografic si cel economic - conectate intre ele si care se alimenteaza reciproc (feed-back). Stabilitatea sistemului se vede fortat de existenta unor bariere ce o izoleaza de exterior dand nastere la un efect de inchistare. 

botonamarillo.gif (925 bytes)  Cercul vicios cultural: lipsa formarii profesionale si inadecvarea culturii sociale impiedica dezvoltarea si subdezvoltarea impiedica diseminarea culturii.

botonamarillo.gif (925 bytes)  Cercul vicios demografic: rata inalta a natalitatii si suprapopulatia produce mizerie si mizeria impiedica controlul populatiei.

botonamarillo.gif (925 bytes)  Cercul vicios economic: salariile joase determina o productivitate scazuta a muncii care impiedica cresterea veniturilor din munca.

 

Instabilitate politica. Dictaturi nationaliste

 

Natalitate mare                         Incultura                                              Mari diferente sociale

 

                        Consum scazut                                   Productivitate inalta a capitalului

Scazuta productivitate a muncii

 

            Venituri scazute                                                 Slaba relatie capital/munca

 

                                    Economii scazute                   Investitii mici


Aceste trei cercuri vicioase sunt legate intre ele, determinandu-se reciproc:circulo-vicioso.gif (30429 bytes)

botonnaranja.gif (924 bytes)  Lantul demografic-cultural: familiile numeroase nu-si pot educa fii si incultura impiedica controlul natalitatii.

botonnaranja.gif (924 bytes)  Lantul cultural-economic: lipsa formarii profesionale reduce productivitatea muncii si salariile si veniturile joase impiedica investitiile in cultura si educatie;

botonnaranja.gif (924 bytes)  Lantul economico-demografic: salariile joase si lipsa protectiei sociale stimuleaza natalitatea ca unica garantie pentru batranete.

Canalele de comunicatii cu exteriorul ce ar permite ruptura sistemului prin intermediul aporturilor culturale si de capital sunt inchise prin doua tipuri de bariere:

botonazul.gif (927 bytes) Bariere comerciale: daca tarile mai putin dezvoltate isi dechid portile spre comertul exterior, productia lor este putin competitiva, dar daca se inchid nu-si pot creste competitivitatea. (aceasta a fost frana in calea dezvoltarii studiata exhaustiv de catre teoria dependentei).

botonazul.gif (927 bytes) Bariere politice: subdezvoltarea implica societati slabe care dau nastere la dictaturi nationaliste si xenofobe ce impiedica intrarile culturale, tehnologice si de capital din exterior.

Existenta tarilor dezvoltate este speranta pentru tarile mai putin dezvoltate. Bogatia culturala si tehnologica a acestor tari este pe rand drumul si mijlocul de folosit. Nimeni nu poate pretinde sa se repete procesul de acumulare intr-o tara izolata, proces care a durat milenii in tarile mai avansate. Cercul vicios demografic blocheaza dezvoltarea drept consecinta a importantei mijloacelor sanitare exterioare: trebuie acceptate formele de gandire si comportament ce limiteaza natalitatea. Cercul vicios cultural trebuie deschis permitand mobilitatea ideilor si persoanelor. Cercul vicios economic trebuie rupt incercand sa concureze in arena internationala pentru atragerea investitiilor si distributia produselor. 

Pulsati aici pentru a vedea o 
lista de carti in engleza despre
Subdezvoltare
Erorile politicii de dezvoltare se platesc cu suferinte si vieti umane, dar sacrificiile necesare inapoierii pot fi si ele foarte dure. Pentru a recupera stabilitatea monetara si creditul exterior sunt necesare fermitatea monetara si fiscala si in tarile sarace restrictiile consumului pot fi foarte dureroase. Post greu cel de general in razboi, care ordona unei patrule sa reziste pana la moarte pentru a permite retragerea si salvarea restului armatei. Grea slujba cea de economist ce recomanda masuri restrictive pentru tarile subdezvoltate. Dar cu cat se amana aceste masuri, cu atat mai mari vor fi costurile de platit pe timp de foamete, epidemii si razboaie.