Economia de Piata

Teorii moderne de crestere

Un numar mare de economisti moderni, din randul carora iese in  evidenta S. Kuznets, economist care s-a dedicat cercetarii, adunand culegand date istorice si estimand magnitudinea variabilelor economice de-a lungul unor perioade lungi de timp in tarile occidentale. Rezultatele multor ani de efort se pot deduce diferite fapte, caracteristici ale cresterii economiceale tarilor occidentale.Se evidentiaza urmatoarele fapte:

 

Toate aceste fapte contrazic ansamblu de ipoteze al modelelor clasice. Astazi pare indiscutabil ca cresterea economica nu depinde doar de cresterea factorilor de productie - cantitatea de pamant, munca si capitaluldrilling.jpg (20088 bytes) disponibil - ci si imbunatatirile cunostintelor, tehnologiei si organizarii intreprinderilor.

Robert Solow si alti economisti moderni au incercat sa masoare contributia fiecarui factor la cresterea economica  prin intermediul tehnicilor contabile ale surselor cresterii. Estimarile lor sunt rezumate in tabloul alaturat. Productia a crescut in ultimele decenii in tarile occidentale dezvoltate cu rata medie de 3,2%; din care 1,1% se datoreaza cresterii cantitative a factorilor de productie in timp ce restul de 2,1% se datoreaza cresterilor de productivitate ale acestor factori, adica imbunatatirilor in educatie si in cunoasterea umana.

 

Contributia la cresterea productiei

Incremento produsul =

3,2%
Incremento datorat cresterii factorilor 1,1
Incremento datorat capitalului     0,5  
 Incremento datorat  muncii       0,6
Incremento datorat  pamantului   0,0
Incremento datorat productivitatii factorilor

2,1

Incremento datorat educatiei                    0,6  
Incremento datorat  cunoasterii si altele 1,5

 

Schumpeter a dat o explicatie a cresterii economice ce face compatibila legea celorlalte randamente descrescatoare si faptele observate in realitate: valurile de descoperiri si inventii care se produc periodic provoaca cresteri neprevazute ale ratei beneficiilor din capital si investitii; astfel se extind noile cunostinte si se imita noile tehnologii, beneficiile incep sa se reduca si odata cu ele si rata de investitii pana ce un nou val de descoperiri aduce o noua faza expansiva.

 

Apasati aici pentru a vedea o lista cu carti in engleza despre

Teoriile cresterii economice

Alte modele pun accent pe cautarea unei rate de crestere stabila care sa permita eliminarea crizelor periodice. Cel al lui Harrod-Domar considera ca aceasta rata naturala de crestere trebuie sa coincida cu ritmul de crestere al "unitatii de eficienta" a muncii. Pentru Von Neumann aceasta rata trebuie sa fie egala cu dobanda reala cu conditia ca toate beneficiile sa fie reinvestite.