Economia de Piata

Frontiera posibilitatilor de productie

 

Ansamblul resurselor  si factorilor productivi de care dispune o tara se  poate folosi la producerea painii sau a unor utilaje, la producerea bunurilor de consum sau  a bunurilor de capital. Cum capacitatea  productiva este intotdeauna limitata, pentru a creste productia de capital fix  va fi necesara reducerea cantitatii de bunuri de consum produse si invers.

 

frontera1.jpg (11478 bytes)

Ansamblul de combinari   ale  celor doua tipuri de bunuri pe care  o tara le poate obtine se numeste  Frontiera Posibilitatilor de Productie(FPP). Figura din stanga indica un exemplu teoretic. Pe abscisa sunt reprezentate cantitatile de bunuri de consum produse si pe ordonata bunurile de capital. Punctul A reprezinta  situatia in care  o tara produce Ka   bunuri de capital si Ca bunuri de consum. Punctul B reprezinta  o situatie imposibil de atins, intrucat capacitatea de productie a tarii  nu  permite o  combinare a acestor bunuri  atat de  ridicata. Punctul C reprezinta  o situatie de somaj, in care capacitatea productiva a tarii nu este utilizata la maxim intrucat combinarea bunurilor se realizeaza sub FPP.

 

frontera2.jpg (17508 bytes)

Cresterea economica inseamna expansiunea FPP, adica cresterea capacitatii productive. Pentru asta  este necesara cresterea productiei de bunuri de capital pe seama  bunurilor de consum. Cu cat FPP a unei tari este mai ridicata cu atat mai rapid va fi ritmul sau de crestere economica. In figura alaturata se prezinta o situatie initiala, in anul 2000, in care trei tari-P,M si R-impart aceeasi frontiera. Zece ani mai tarziu, in 2010 cele trei tari au reusit expansiunea FPP-lui, dar tara R care s-a dedicat in mare parte  capacitatii productive a bunurilor de capital va obtine expansiunea frontierei mult mai departe.

 

 

frontera3.jpg (12034 bytes)

Asta nu inseamna  ca o  tara care nu  se dezvolta din punct de vedere economic   nu vrea  acest lucru ci  ca fiecare tara  isi alege  in mod liber  ritmul de crestere. Tarile sarace cu o capacitate redusa de productie, folosesc aproape in intregime capacitatea  de productie pentru obtinerea bunurilor de larg consum in vederea alimentarii populatiei. In imaginea alaturata se prezinta urmatoarea situatie :

  • Tara saraca P,  aloca pentru  crearea bunurilor de capital putine resurse fata de tara bogata R, care foloseste o mare parte din capacitatea sa pentru acumularea de capital si obtinerea unui ritm de crestere mai rapid.
  • Cu toate acestea nu se poate spune ca P consuma in exces.De fapt R consuma mai  mult ca P  si raportul de resurse folosit de ambele tari  la diferitele tipuri de productie este acelasi.
    Apasati aici pentru a vedea o lista de carti in engleza despre
    Subdezvoltare  
Acesta este motivul pentru care in lumea noastra distanta intre tarile  bogate si tarile sarace este in crestere, acest lucru neinsemnand neaparat o crestere a gradului de saracie a tarilor sarace. In ultimile decenii toate tarile din lume s-au dezvoltat din punct de vedere economic, dar cele bogate au inregistrat o dezvoltare mult  mai rapida decat cele sarace.