Economia de Piata

Institutiile Uniunii Europene

 

Uniunea Europeana este rezultatul uniunii politice a diferitelor state suverane si democratice, care cedeaza voluntar o parte din suveranitatea lor pentru a forma o unitate de ordin superior. Aceasta situatie se produce pentru prima data in istoria umanitatii si de aceea institutiile care se creaza si care dirijeaza si impulsioneaza procesul formeaza un sistem original si unic in lume.

 

In mod efectiv statele membre accepta sa delege o parte din suveranitatea lor unor institutii independente ce reprezinta pe rand interesele comunitare, nationale si pe cele ale cetatenilor. Nucleul sistemului institutional european este format din trei organisme: Parlamentul European, ce reprezinta cetatenii, Consiliul, ce reprezinta guvernele si Comisia care este organismul ce apara in mod traditional interesele comunitare ale UE.

 

La acest “triunghi institutional” se adauga alte doua institutii: Curtea de Justitie si Curtea de Conturi. Alte cinci organisme specializate completeaza edificiul.

 

Parlamentul European

            Parlamentul European, ales la fiecare 5 ani prin sufragiu universal direct ii reprezinta pe cei 374 milioane de cetateni                europeni. Candidatii si reprezentantii alesi se grupeaza imprejurul marilor tendinte si partide politice existente in tarile                membre.

            Europarlamentul detine un site web in romana in: www.europarl.eu.int/presentation/default_ro.htm

  

Consiliul Uniunii Europene

             Consiliul este format din ministrii guvernelor tarilor membre. Constituie principala instanta de decizie a Uniunii Europene,                 institutia cea mai puternica, care are cuvantul decisiv in aproape toate temele.

             Presedentia consiliului este rotativa si o ocupa sefii de state sau de guvern ale fiecarei tari membre pe o perioada de                 sase luni.

             Consiliul are o pagina web: www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/consiliul_ue.html

 

 Comisia Europeana

             Comisia Europeana personifica si apara in interes general Uniunea. Presedintele si membrii Comisiei sunt numiti de                 catre statele membre in urma aprobarii de catre Parlamentul European. Comisia este motorul sistemului institutional                 comunitar pentru ca:

             Mai multe informatii in: www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/ce.html

  

Curtea de justitie

             Curtea de Justitie europeana garanteaza respectarea Dreptului comunitar si uniformitatea interpretarii. Este capabila sa                 recunoasca litigii intre diferite state membre. Institutii comunitare, companii si particulari. In 1989 s-a creat Curtea Primei                 Instante.

             www.curia.eu.int

             www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/curtea_de_justitie.html

  

Curtea de conturi

             Curtea de conturi europeana verifica legalitatea si regularitatea veniturilor si cheltuielilor Uniunii si se asigura de buna                 gestiune financiara a bugetului european.

             www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/curtea_eu.html

  

Banca Central Europeana

             Banca Central Europeana stabileste si aplica politica monetara europeana; dirijeaza operatiunile de schimb si                                  garanteaza buna functionare a sistemelor de plati.

              www.ecb.int

  

Comitetul Economic si Social 

              Comitetul Economic si Social este reprezentantul punctelor de vedere si intereselor societatii civile organizate in fata                  Comisiei, Consiliului si Parlamentului European. Trebuie consultat in teme de politica economica si sociala, poate da                  sfaturi asupra unor probleme pe care le considera de importanta speciala.

               www.ces.ro/romana/ces_in_alte_tari.html

 

Comisia Regiunilor

               Comisia Regiunilor supravegheaza respectarea identitatii si prerogativelor regionale si locale. Este consultata                    obligatoriu in probleme legate de politica regionala, mediul ambient si educatie. Este formata din reprezentantii                   entitatilor regionale si locale.

 

                www.mie.ro/inf_util.htm#Comitetul Regiunilor

Banca Europeana de Investitii

              Banca Europeana de Investitii (BEI) este institutia financiara a Uniunii Europene. Finanteaza proiecte de investitii pentru a               contribui la dezvoltarea echilibrata a Uniunii.

              www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/bc_europeana.html

 

Avocatul european al poporului

              Avocatul european al poporului poate fi consultat de catre o persoana fizica (cetatenii) sau juridica (institutii sau                    companii)     rezidenta in Uniune si se considera victima al unui act de “proasta administrare” din partea institutiilor sau                  organelor comunitare.

              www.mie.ro/inf_util.htm#Mediatorul European

              http://www.europarl.eu.int/presentation/pdf/default_ro.pdf