Economia de Piata

 Integrarea europeana

Integrarea economica europeana este fundamentata pe diferite obiective politice mai mult sau mai putin explicite care s-au substituit de-a lungul timpului: impiedicand reluarea confruntarilor razboinice asupra terenului european, favorizand reconstructia distrugerilor din cel de-al doilea razboi mondial, aparandu-se de agresivitatea economica americana, constituindu-se ca o a treia putere economica mondiala.

 

ed_Parlamento_EU_Bruselas.jpg (24944 bytes)
Edifici
ul Parlamentului European din Bruxelles

Uniunea Europeana a depasit cele trei grade initiale de integrare: zona de liber comert, uniune vamala si piata comuna. Astazi este foarte avansat procesul de uniune economica. Cele 15 tari ale Uniunii Europene formeaza o Zona Libera. Au disparut total barierele cantitative si vamale pentru toate produsele, normele sanitare si tehnice si documentele administrative de transport pentru care nu exista nici o bariera in calea miscarii interne de bunuri si servicii sunt complet omogenizate. Drepturile vamale si industriale au fost eliminate total pe 1 iulie 1968. Cele 15 tari ale Uniunii Europene formeaza o Uniune Vamala. In comertul sau extern CEE aplica, din 1968 un tarif Exterior Comun (TEC) pentru toate bunurile industriale, produse agricole si servicii produse in exterior. UE mentine acorduri comerciale cu tari neeuropene care sunt foarte importante pentru tarile Mediteraneene si pentru ACP. Cele 15 tari ale UE formeaza o piata unica ce garanteaza libera circulatie a capitalului si persoanelor in cele 15 state membre. Muncitorii pot fi angajati de catre companii in aceleasi conditii oricare ar fi tara lor de origine. Exista libertatea pentru ca licentiatii sa se stabileasca in tara pe care o doresc.

ag2k.gif (4521 bytes)

Consolidarea Uniunii si pregatirea amplificarii

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord politic in ceea ce priveste Agenda 2000 pe 26 martie 1999, in cadrul unui Consiliu European special celebrat in Berlin. Acordul va netezi drumul spre amplificarea Uniunii Europene pentru primul grup de tari din Europa Centrala si Orientala. Agenda 2000 prezinta trei puncte provocatoare pentru Uniune:

  • Cum sa se consolideze si reformeze politicile Uniunii (in special politica Agricola Comuna si Coeziunea Economica si Sociala) pentru a putea face fata amplificarii si garanta cresterea sustinuta, un indice de angajare mai mare si mai bune conditii de viata pentru cetatenii Europei.
  • Cum sa negocieze amplificarea si sa ofere in acelasi timp o pregatire solida tuturor tarilor candidate.
  • Cum sa stabileasca o noua marca financiara pentru perioada 2000-2006.

Pe 31 martie 1998, UE a initiat negocieri bilaterale cu sase tari candidate: Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Polonia si Slovenia asupra conditiilor adeziunii sale. Alte cinci tari au solicitat si ele aderarea: Bulgaria, Letonia, Lituania, Romania si Slovacia si negocierile pentru aderare vor incepe in momentul in care reformele care s-au realizat sunt suficiente.

 

agenda2000

Actul Unic European din 1986 a stabilit un calendar cu obiectivele pietei interne. Intre rezultatele sale, extraordinar de pozitive, se evidentiaza urmatoarele:

             1.- Deschiderea contractelor publice, prin intermediul imbunatatirii directivelor asupra contractelor de munca si administratorilor, accentuandu-i transparenta si controlul si amplificandu-l la nivelul unor importante sectoare excluse pana atunci, cum ar fi transporturile, energia si telecomunicatiile.

             2.- Presiunea disparitatilor fiscale, prin intermediul aproximarii dispozitiilor nationale in materie de fiscalitate indirecta, impozit asupra valorii adaugate (TVA) si impozite asupra consumurilor specifice.

             3.- Liberalizarea pietelor de capitaluri si a serviciilor financiare.

             4.- Normalizarea, prin intermediul recunoasterii textelor si certificatelor nationale si, in general, prin intermediul recunoasterii principiului de echivalenta al normelor nationale, impreuna cu determinate mijloace de armonizare in materie de securitate si zgomot.

             5.- Presiunea obstacolelor tehnice (exercitiul liber al activitatilor profesionale si echivalenta formalitatilor) si fizice (controale la frontiera) asupra liberei circulatii a persoanelor. Astfel, de exemplu, Directiva adoptata in noiembrie 1997 asupra profesiunii de avocat faciliteaza exercitiul acestei profesiuni in cadrul Uniunii Europene.

             6.- Crearea unui cadru favorabil cooperarii industriale prin intermediul armonizarii dreptului societatilor si aproximarea legislatiilor in materie de proprietate intelectuala si industriala (marci si patente).

             7.- Liberalizarea serviciilor (telecomunicatii, energie, etc.), ce reprezinta mai mult de 70% din PIB-ul UE.

 

Constructia Uniunii Economice si Monetare este foarte avansata. Exista politici comune specifice pentru Agricultura, Piscicultura si Industrie. Politica fiscala are unele obiective de echilibru social, sectorial si regional manuite prin intermediul Fondurilor Structurale si de Coeziune. Uniunea Monetara s-a produs prin efecte reale prin crearea Euro.