Economia de Piata

oros.jpg (14774 bytes)Patronul aur

Chiar daca a existat si stapanul argint si bimetalismul, sistemul cel mai caracteristic al tipurilor de schimb fix este cel al stapanului aur. Functionarea acestui sistem cere ca tara care vrea sa se integreze sa stabileasca un pret oficial al aurului in moneda sa si sa se angajeze sa cumpere si sa vanda la acest pret tot metalul care li se ofera sau li se cere permitand cateodata liberul sau import si export. Tipurile de schimb sunt determinate de relatia dintre preturile oficiale ale aurului din fiecare moneda.

 lingote.jpg (5644 bytes)

Principalul avantaj al patronului aur era capacitatea sa de a reajusta automat dezechilibrele din balantele de plati. Daca exporturile unei tari ar fi superioare importurilor, ar primi aur (sau devize convertibile in aur) ca plata si rezervele sale ar creste provocand cateodata expansiunea bazei monetare. Cresterea cantitatii de bani in circulatie ar corecta automat dezechilibrul prin doua cai, facand sa creasca cererea de produse importate si provocand inflatie, ceea ce ar slabi produsele nationale   reducandu-si exporturile. Daca, din contra, comertul exterior al tarii era deficitar, diminuarea rezervelor de aur ar provoca contractia masei monetare reducand cererea interioara a bunurilor importate si ieftinind produsele nationale in exterior.

 

Dar sistemul avea de asemeni serioase inconveniente. Tara a carui deficit exterior provoca contractia masei monetare ar suferi o puternica reducere a activitatii sale economice generalizand somajul. Tarile cu excedent ar putea prelungi situatia privilegiata "sterilizand aurul", impiedicand ca cresterea rezervelor sale sa creasca circulatia monetara si inflatia.