John von Neumann, 1903-1957

John von Neumann este un matematician ungar considerat de multi ca cea mai geniala minte a secolului XX, comparabila doar cu cea a lui Albert Einstein. In ciuda faptului ca este complet necunoscut omului de rand, transcendenta practica a activitatii sale stiintifice se poate intrezari considerand ca a participat activ in proiectul Manhattan, grup de cercetatori ce a creat prima bomba atomica, ca a participat si dirijat productia si punerea la punct a primelor calculatoare sau ca, drept cercetator indrumator al Consiliului de Securitate al Statelor Unite din anii cincizeci a avut un rol foarte relevant (chiar daca secret si nu foarte cunoscut) in creionarea strategiei razboiului rece. Nicholas Kaldor a spus despre el "Este fara nici o indoiala cel mai asemanator unui geniu pe care l-am cunoscut vreodata".

S-a nascut la Budapesta, Ungaria, fiu al unui bogat bancher evreu. A avut o educatie aleasa. Si-a dat doctoratl in matematica la Universitatea din Budapesta si in chimie la Universitatea din Zurich. In 1927 a inceput sa lucreze la Universitatea din Berlin. In 1932 se muta in Statele Unite unde va lucra la Institutul de Studii Avansate de la Princeton.

Aporturile sale la stiinta economica se centreaza pe doua campuri:

Este creatorul domeniului Teoria Jocurilor. In 1928 publica primul articol despre aceasta tema. In 1944, in colaborare cu Oskar Morgenstern, publica Theory of Games and Economic Behavior.  Teoria jocurilor este un camp in care muncesc astazi mii de economisti si despre care se publica zilnic sute de pagini. Si in plus formularile matematice descrise in aceasta carte au influentat multe campuri ale economiei. De exemplu, Kenneth Arrow si Gerard Debreu s-au bazat in axiomele lor de teoria utilitatii in rezolvarea problemelor echilibrului general.

In 1937 publica A Model of General Economic Equilibrium, despre care E. Roy Weintraub a spus in 1983 a fi "cel mai important articol despre economia matematica ce a fost scris vreodata". In cadrul sau relationeaza nivelul dobanzii cu cresterea economica formand o baza pentru dezvoltarile "cresterii optime" analizata pana la sfarsit de Maurice Allais, Tjalling C. Koopmans si altii. 


Lucrari ale lui John von Neumann de un special interes in economie