Economia de Piata

Natura si calcule

In ciuda faptului ca factorii de productie, - pamant, munca si capital - sunt resurse rare, din diferite motive intotdeauna exista o parte mai mica sau mai mare care nu se foloseste. Acesta este fenomenul cunoscut drept somaj, desi aproape intotdeauna se foloseste acest cuvant, si asa o vom face aici, pentru a ne referi in principal la somajul factorului munca. Teribilele sale repercursiuni sociale il transforma intr-o problema economica fundamentala si solutionarea sa este un obiectiv prioritar pentru politica economica. 

parados-en-los-angeles.jpg (15482 bytes)
Un grup de someri primesc ajutorul unui cetatean. Fotografia  s-a luat in Los Angeles in timpul marii recesiuni.

Pentru a descrie situatia ocuparii locurilor de munca dintr-o societate, datele se obisnuiesc a fi date sub forma ratei somajului: proportia de muncitori aflati in somaj raportata la numarul total al populatiei active. Dar calcularea acestei rate nu este un lucru usor. Oricat de mult s-ar folosi conceptele de "muncitor in somaj" si "populatie activa" intalnim intotdeauna indivizi pe care nu stim cu exactitate in ce categorie sa-i includem. 

Se numeste populatie activa suma indivizilor unei societati care fiind la varsta apta de munca si capabili sa o faca, au sau doresc sa aiba un loc de munca remunerat. Membrii acestui grup care cauta de lucru si nu gasesc vor primi denumirea de lucrator in somaj. Raman in afara celor luati in calculul populatiei active minorii, pensionarii, bolnavii sau handicapatii fizic, studentii si acel mare numar de persoane care pentru ca lucreaza in casele lor, pentru familiile lor, nu pot avea un loc de munca remunerat in afara locuintei. 

In Spania exista doua forme de a colecta datele necesare estimarii ratei somajului. Birourile de angajare considera someri pe cei care sunt inclusi in fisierele lor in asteptarea unui loc de munca; statisticile elaborate se numesc somaj inregistrat. Institutul National de Statistica realizeaza si publica lunar un Chestionar al Populatiei Active (CPA) ale carui rezultate primesc numele de somaj declarat. 

Daca se elaboreaza pentru birourile de angajare sau prin intermediul CPA, rata somajului poate subevalua problema reala acum ca nu va masura subangajarea. Se vor considera lucratori angajati cei care au dobandit doar "sa munceasca cateva ore" in acea saptamana sau cei care au acceptat slujbe de categorie inferioara celei corespunzatoare capacitatii lor de munca. Pe de alta parte nu se va considera ca sunt "in cautare de locuri de munca" muncitorii care, deziluzionati de situatia somajului si de inutilitatea puterilor lor, nu s-au mai prezentat la oficiile de locuri de munca. 

Dar exista si multe alte motive pentru care rata somajului poate fi supravalorata. In Spania exista un mare numar de lucratori angajati in economia subternana, angajati pe cont propriu sau prin intermediul altora, care incearca sa se eludeze de la obligatiile lor fiscale. Se pot face estimatii imprecise asupra volumului angajarilor prin mijloace indirecte, de exemplu prin intermediul consumului energiei electrice, dar in orice caz sunt estimatii foarte nesatisfacatoare. Pe de alta parte, ajutoarele si facilitatile sociale, care se acorda lucratorilor in somaj - pentru accesul la locuinte subventionate si altele - fac sa se prezinte astfel multe persoane care nu sunt de fapt dispuse sa accepte un loc de munca fix cu program complet.