Economia de Piata

Manipularea bazei monetare

Sa analizam acum unele operatii ce maresc baza monetara si efectul sau asupra balantei bancii centrale.

botonrojo.gif (933 bytes) Exporturile provoaca intrari de devize si cresterea rezervelor bancii centrale. Exportatorii ofera bancii centrale prin intermediul bancii private devizele primite pentru produsele lor si pentru a primi in schimb pesetas sub forma de bancnote sau conturi bancare. Astfel, daca exista sold pozitiv al comertului exterior pentru ca exporturile depasesc importurile, rezervele in devize vor creste provocand o crestere egala in cantitate cu efectivul sau depozitele de la banca privata.

memling.jpg (33856 bytes)
Hans Memling (1435-1494):
Portret de barbat cu o moneda romana.

 

botonrojo.gif (933 bytes) Daca banca centrala achizitioneaza titluri ale datoriei publice, care capata numele de operatii ale pietei libere, vor creste simultan activul in contul de credit asupra sectorului public si pentru aceeasi suma una dintre partidele pasivului, in functie de forma de plata ce s-a adoptat.

botonrojo.gif (933 bytes) Cresterea creditului la banca privata, de exemplu, prin intermediul licitatiilor de Certificate de Depozit, va determina de asemenea cresterea simultana a conturilor de activ si pasiv.

 

Este usor plecand de la acestea sa se inteleaga cum se realizeaza operatiile inverse, operatiile ce contrag baza monetara: solduri negative ale comertului exterior, vanzari de titluri in operatiuni pe pietele libere si diminuari ale creditului la bancile private.

 

Trebuie sa ne amintim ca excedentele sau deficitele comertului exterior sunt consecinta deciziilor externe ale bancii centrale, in timp ce celelalte, operatiile pietei libere si reglarea creditului bancii private, sunt decizii interne adoptate direct de autoritatea monetara.

Operatii ce modifica BAZA MONETARA

 

Creste cu

Se diminueaza cu

Decizia este

Comertul exterior

Cu excedent

deficit

extern

Piata libera

Cumpara

Vinde

intern

Creditul bancar

Crestere

Diminuare

intern