Politica fiscala

Inflatie si deflatie
Finantarea deficitului
Impozite
Emisiunea de bani
Datoria publica
Efectul de plasament

Folosirea continua a retetelor fiscale keynesiene a provocat cu trecerea timpului cresterea rolului statului in economiile occidentale, cu pierderea pozitiilor relative ale intreprinderilor private. De altfel, politica fiscala a rezultat neeficace in fata peculiaritatilor crizei anilor 70, existenta somajului si inflatiei.

Keynes considera ca instabilitatea cererii agregate era cauza problemelor de diferite tipuri si considera politica fiscala ca un instrument universal capabil de a le rezolva. Inflatia ar fi astfel consecinta unui exces al cererii ce ar rezulta retinand prin intermediul impozitelor o parte din veniturile familiilor. Dar preocuparea principala in anii 30 nu era inflatia, ci deflatia si somajul. Aici a pus Keynes accentul, recomandand cresterea cheltuielilor publice, chiar daca pe lucruri inutile.

 

keynestrans.gif (5084 bytes)ACESTEA AU FOST CUVINTELE SALE

Daca Ministerul de Finante umple cu bilete de banca o infinitate de sticle vechi, ingropandu-le apoi la adancimi convenabile in mine abandonate, pe care apoi le-ar umple cu gunoi pana la suprafata, lasand ca intreprinderea privata, guvernata de sanatoasele principii laissez faire, sa excaveze din nou minele si sa scoata bancnotele..., este posibil ca astfel somajul sa ia sfarsit si datorita repercursiunilor sale, venitul real al comunitatii sa fie mult mai mare decat este de fapt. Fara indoiala, ar fi mult mai convenabil de construit case si de facut lucrari in acelasi sens, dar daca acestea din urma se poticnesc in dificultati practice, metoda anterioara va fi intotdeauna mai buna decat sa nu se faca nimic. 

(J.M. Keynes, Teoria generala a mainii de lucru, a dobanzii si a banilor, 1936)

Exista trei forme de a finanta cresterea cheltuielilor publice:

1.gif (1170 bytes)Prin intermediul impozitelor. Bineinteles, chiar daca impozitele acopera in intregime cresterea cheltuielilor, se va continua perceperea unui anumit efect expansiv drept consecinta  contractiei economiilor agregate, dar acest efect ar rezulta ineficient si ar apare puternice distorsiuni in consum si in Inclinatia Marginala spre Consum. Cel mai mare efect expansiv se obtine prin intermediul deficitului fiscal, adica marind diferenta dintre cheltuielile si veniturile publice. In acest sens va rezulta de asemeni expansiva reducere a impozitelor.

2.gif (1194 bytes)Prin intermediul emisiunilor de moneda. Cantitatea si valoarea bancnotelor emise este stabilita de stat. Consecintele acestei metode vor fi analizate in detaliu in urmatoarele teme, mentionam aici numai ideea generala conform careia emiterea necontrolata de moneda poate provoca inflatie, astazi limitandu-se legal capacitatea guvernelor de a emite moneda, lasand aceasta functie in mainile bancilor centrale.

DEFICITUL SI DATORIA PUBLICA ACUMULATE
(1991. In % asupra PNB sau PIB)

Tari
OCDE

Datoria
Publica

Deficitul
Public

Germania Federala

47,0

-4,0

Australia

7,2

2,2

Austria

54,0

-2,1

Belgia

129,3

-5,9

Canada

73,0

-4,0

Danemarca

55,8

-1,6

Spania

43,0

-2,4

SUA

54,8

-2,0

Finlanda

13,0

0,3

Franta

46,5

-1,2

Grecia

86,5

-16,7

Tarile de Jos

84,6

-4,5

Irlanda

113,1

-2,3

Italia

101,1

-9,5

Japonia

61,3

3,3

Norvegia

39,5

4,2

Regatul Unit

34,2

-0,2

Suedia

40,9

2,8

3.gif (1192 bytes)Prin intermediul datoriei publice. Ar fi incorect sa gandim ca acoperirea cheltuielilor prin intermediul datoriei publice implica ca generatia actuala sa profite pe seama generatiei viitoare, care va trebui sa amortizeze datoria. De aceea intotdeauna este posibila amortizarea datoriei prin noi emisiuni, cum de altfel se obisnuieste sa se si faca. Transferul venitului se realizeaza prin plata dobanzilor, de la cei care beneficiaza la proprietarii titlurilor si de aceea se realizeaza in aceeasi generatie. Efectul va fi doar distributiv, in timp ce responsabilitatea datoriei proportional cu cheltuielile statului se mentine in anumite limite.

  

Finantarea deficitului public prin datoria publica are alta consecinta nedorita: crowding out sau efectul de plasament. Plasarea titlurilor datoriei publice  pe pietele financiare duce la cresterea cererilor pe baza fondurilor disponibile. In competitia cu intreprinderea privata pentru dobandirea mijloacelor de finantare, statul provoaca cresteri ale dobanzilor si scade astfel investitia privata. Aceasta presupune in practica modificarea sau substituirea initiativei private cu cea publica. Mentinerea politicilor fiscale expansive in tarile occidentale de-a lungul a mari perioade de timp incepand de la al doilea razboi mondial a facut sa creasca rolul relativ al interventiei economice a statului in comparatie cu cel al initiativei private pana la un punct in care unii autori considerau ca se punea in discutie modelul economic. 

Finalul definitiv in considerarea modelului keynesian si al politicii fiscale ca remediu al tuturor rautatilor economice s-a produs in anii 70 la cresterea grava si simultana a ratelor somajului si inflatiei. Aceasta situatie a rezultat a fi inexplicabila incepand cu simplele scheme keynesiene si nu putea fi rezolvata exclusiv prin intermediul instrumentelor fiscale.