Economia de Piata

Distributia venitului, curba lui Lorenz si indicele lui Gini

Oricare ar fi forma in care indivizii sau familiile isi obtin veniturile, rezultatul este foarte inegal. Distributia venitului poate fi privita din diferite puncte de vedere: geografic-spatial, functional sau personal, etc.

Harta saraciei Panama pe provincii, elaborata in 1999 de catre Directiunea Politicilor Sociale ale Ministerului Economiei si Finantelor din aceasta tara. Imaginea arata provinciile din Panama colorate in functie de gradul de saracie al unui individ. Probabilitatea cea mai mare (0.98) corespunde San Blas (Kuna Yala) si indica ca 98% din locuitori sunt saraci. Probabilitatea cea mai scazuta (0.51) ii corespunde provinciei Panama, unde este concentrata majoritatea populatiei. Activati imaginea pentru a o vedea amplificata.

Din punct de vedere geografic spatial este vorba de masurarea diferentelor venitului intre locuitorii diferitelor regiuni. Rezultatele acestui tip de studiu pot fi prezentate intr-un tabel sau cu o harta.


Distributia mondiala a venitului. Harta lumii colorata in functie de Produsul National Brut pe locuitor al fiecarei tari.
Sursa: Banca Mondiala, World Development Indicators 2001. 

Distributia functionala este o forma de a arata diferenta veniturilor obtinute de catre proprietarii factorilor de productie in functie de pozitia lor in societate. Astfel se obisnuieste sa se infatiseze partea din venitul national perceputa de angajati, proprietarii pamantului si ai capitalului.

Distributia functionala a venitului
Spani
a 1999 

milioane de pesetas %
Remunerarea salariatilor 46.973 50,13
Excedentul brut din exploatare/Venit mixt 37.230 39,74
Impozite nete asupra productiei si  importurilor 9.491 10,13
PIB la preturile pietei 93.693 100,00

Sursa: INS, Contabilitatea Nationala.

Curba lui Lorenz este o forma grafica de a arata distributia venitului unui popor. In cadrul ei se face legatura intre procentele acumulate ale populatiei si cele ale venitului ei. Pe axa absciselor este reprezentata populatia “ordonata” de forma ca la stanga se gasesc ratele cele mai scazute ale venitului, iar la dreapta cele mai inalte. Axa ordonatelor reprezinta veniturile.

 

In desen sunt exemplificate doua tari imaginare, una in albastru si alta in rosu. Distributia venitului tarii in albastru este mai inegala decat a tarii in rosu. In cazul tarii in albastru, 40% din populatia cea mai saraca primeste un venit inferior lui 20% din totalul intregii tari. In schimb in tara in rosu 40% din populatia cea mai saraca primeste un venit superior lui 20% din totalul intregii tarii.  Linia diagonala neagra arata situatia unei tari in care toti si fiecare individ in parte ar fi obtinut exact acelasi venit; ar insemna echitatea absoluta. Cu cat curba lui Lorenz este mai apropiata de diagonala, cu atat este mai echitabila distributia venitului in acea tara.

O alta forma de a observa curba lui Lorenz este estimand area suprafetei dintre curba si diagonala. Se poate observa in zona rosie a graficului din stanga. Cu cat aceasta parte este mai mica, cu atat mai echitabila este distributia venitului tarii reprezentate.

Indicele Gini, este un indice de concentrare a bogatiei si echivaleaza dublul ariei de concentrare. Valoarea sa este intre 0 si 1. Cu cat indicele Gini este mai apropiat de 1, cu atat mai mare va fi bogatia; cu cat este mai apropiat de 0, cu atat este mai echitabila distributia venitului in acea tara...