Economia de Piata

Oferta de munca

Economistul norvegian Ragnar Frisch (1895-1973) a sugerat ca curba ofertei individuale de munca ar putea fi ca cea desenata in figura 7.2. Salariul minim de supravietuire este reprezentat de W3. Sub W3 nu va exista oferta de lucru. Intre W3 si W2 salariul este atat de mic incat nu exista nici un stimul, astfel ca individul se va limita sa munceasca numai pentru supravietuire si oferta de lucru va scade. Intre W2 si W1 curba ofertei are formaFrisch.gif (3338 bytes) normala si cresterea salariului presupune un imbold de a lucra mai mult. Pentru salarii mai mari de W1, veniturile sunt atat de inalte incat individul prefera odihna si incepe sa-si diminueze oferta sa de lucru.

Dar, in mod contrar a ceea ce pare sa indice graficul, situatia reala este ca muncitorul se poate vedea fortat sa accepte conditiile si salariul fixat de patron. Posibilitatile de negociere ale muncitorilor sunt practic nule, pentru ca daca resping un loc de munca ca nefiind adecvat aspiratiilor sale, pot trece multe luni inainte de a gasi ceea ce cauta. Pentru a scapa de aceasta situatie de dependenta si a evita abuzurile se organizeaza sindicatele.

Lupta sindicala de dobandire a unor salarii mai mari va incerca sa influenteze fortele de piata, oferta si cererea factorului munca. Pentru a reduce oferta sa obisnuiesc sa aiba printre revendicarile lor urmatoarele obiective: cresterea varstei minime necesare pentru a se angaja prima data, reducerea varstei de pensionare, controla si limita imigratia, reduce ziua de lucru, limita ritmul de lucru, etc. Pentru a creste cererea de lucratori, sindicatele vor cere interventia statului cu mijloace protectioniste fata de importuri, diminuari ale dobanzilor si cresteri ale cheltuielilor publice. Alte revendicari ce conduc la cresterea veniturilor sunt cele care cer norme legale favorabile in ceea ce priveste negocierea contractelor colective, rezolvarea conflictelor si reglementarea salariului minim. Gasirea unei mai bune retributii va fi de asemenea dirijata pentru a obtine concesii nemonetare, cum sunt mijloacele de securitate fizica sau stabilitate la lucru.

caillebotte.jpg (28435 bytes)
Caillebotte:
Rschetand parchetul

Cand prezentam factorii productivi, la inceputul celei de-a treia teme, este reflectat rolul important, pe care il are tehnologia, incorporat in capital si cunostintele incorporate in munca. Multi economisti din zilele noastre prefera sa numeasca capital toti factorii productivi inclusiv munca, diferentiindu-i in capital fizic si capital uman. Chiar daca o parte din capitalul uman, suportul biologic, poate fi considerat o resursa naturala, productivitatea sa se datoreaza in principal investitiilor in cultura si educatie, in indemanarea profesionala, in sanatate sau forta fizica si in disponibilitatea sa spatiala in timpul emigratiei. Aceste investitii se realizeaza cu scopul de a obtine un beneficiu, muncitorul primind un venit ce depinde de productivitatea sa si de aceea de cantitatea de capital uman incorporat.

De fiecare data este mai mare importanta care se da capitalului uman ca explicatie la "bogatia natiunilor". Ceea ce se cheama "miracolul nemtesc", recuperarea economica a Germaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial este explicabila prin bogatia capitalului sau uman. Plecand de la o situatie in care constructiile, infrastructura transporturilor, fabricile, adica capitalul fizic, erau in cea mai mare parte distruse, aceasta tara s-a convertit in foarte putini ani in liderul economic al Europei. De fiecare data creste in constiinta guvernelor ideea ca investitiile cele mai rentabile pentru dezvoltare sunt cele in educatia si cultura muncitorilor.