Economia de Piata

 Oferta de capital

Venitul pe care-l primesc proprietarii capitalului fizic in schimbul serviciilor lor se cheama beneficiu, cel care se primeste in schimbul capitalului financiar se numeste dobanda, dar se obisnuieste sa se generalizeze considerand ca pretul capitalului se masoara prin tipul de dobanda, procentajul din capital ce trebuie platit pentru inchirierea sa in fiecare perioada. Acest tip de dobanda este fixat pe piata de capital prin jocul cererii si ofertei. Variatiile pe care le observam in realitate intre aceste tipuri se datoreaza diferentelor riscului pe care-l implica creditele si locurile de amortizare.EMI.gif (37004 bytes)

Sa presupunem, ca un individ este un intreprinzator foarte imaginativ si are un mare numar de proiecte in minte. Asteapta sa obtina de la intreprinderea de masini de facut bani un randament de 30% peste capitalul investit; de la hamburgerie a calculat ca va obtine 25% din investitie; de la pizzerie 20%; de la bar 15%; de la boutique 10%; de la librarie 5%. Daca dobanda era de 12%, ar fi cerut necesarul pentru a monta masinile, masina pentru hamburger, pizzeria si barul; restul proiectelor le-ar fi lasat pentru o ocazie mai buna. Daca dobanda scade pana la 7%, ar putea pune sa functioneze si boutiqul, dar daca ar creste la 17% ar trebui sa abandoneze ideea cu barul. Cu alte cuvinte, cererea de capital este o cerere derivata, dobanda ce se va plati depinde de asteptarile de rentabilitate ale proiectelor si cu cat mai mica este dobanda, se va cere mai mult capital.

Capitalul pe care il va investi intreprinzatorul trece drept economie. Familiile isi sacrifica dorintele prezente de consum pentru a dobandi randamente, care le permit sa consume mai mult in viitor. Cu cat mai mare este tipul de dobanda, cu atat mai stimulata va fi dorinta de economisire si mai mare va fi oferta de capital. Trebuie de clarificat aici distinctia dintre tipurile de dobanda nominala si reala: acestea sunt rezultatul discontarii din cele nominale deprecierea datorata inflatiei. In toata aceasta discutie ne referim la tipurile de dobanda reala, sau cu alte cuvinte, presupunem ca nu exista inflatie.

Cum economiile familiilor cer un anumit timp pentru a se strange, oferta de capital pe termen scurt este foarte rigida: intr-un anumit moment determinat se ofera economiile care s-au dobandit in anii anteriori si o crestere brusca a tipurilor de dobanda nu va genera cresterea acestei cantitati. Pentru a creste volumul de economii acumulat, va fi necesara mentinerea ridicata a dobanzilor in timpul unei anumite perioade de timp.

Piata de capital cere interventia intermediarilor specializati. Intreprinderile au nevoie de credite pe termen lung in timp ce familiile vor sa poata dispuna usor de banii lor. Sistemul bancar si de credit si ceilalti intermediari financiari sunt cei care se ocupa de transformarea banilor economisiti pe termen scurt de diferitele familii in diferite momente, in capital imprumutat unei intreprinderi pe termen lung.

Este clar ca tipul de dobanda este pretul fixat pe piata banilor. Daca dobanda este mare, multi isi vor oferi economiile, dar putini investitori le vor cere si viceversa. Dar manipularea dobanzii este unul din instrumentele principale ale politicii economice si va face obiectul atentiei noastre cand vom studia macroeconomia.