Economia de Piata

Cererea de factori

Ceea ce se cere in realitate nu sunt factorii productivi, ci serviciile lor. In ciuda acestui lucru, din comoditate continuam sa utilizam expresia "cererea factorului" pentru a ne referi la "cererea de servicii produse de factor".


Thomas Hart Benton (1889-1975) Threshing (Treierand) 1941, litografie din Sheldon Memorial Art Gallery and Sculpture Garden, University of Nebraska-Lincoln

Pretul, pe care intreprinderile sunt dispuse sa-l plateasca pentru factorii de productie depinde de doua lucruri, a) productivitatea sa fizica, adica utilitatea sa in procesul productiv, aportul sau la bunul final si b) pretul pe care il are acest bun final pe piata. Cererea de factor se numeste cerere derivata pentru ca depinde de cererea bunului. In realitate, cererea oricarui bun poate fi considerata cerere derivata: dupa modernele teorii ale consumului, familiile actioneaza ca intreprinderi care reelaboreaza bunurile pe care le achizitioneaza pentru consumul lor final, toate bunurile fiind considerate factori si cererea lor derivata.

Elasticitatea cererii unui factor productiv depinde de caracteristicile bunului. Aceasta dependenta apare formulata in legile lui Marshall. Sunt de mare interes pentru ca explica mare parte din motivele pentru care unii factori sunt redistribuiti mai mult sau mai putin si in ce proportie comparativ cu altii.

Cea mai importanta dintre aceste legi, cea care influenteaza cel mai mult remuneratia proprietarului factorului, pare sa fie prima, substituibilitatea prin intermediul altui factor. Dezvoltarea tehnologica a pregatit istoric substituirea muncii de catre capital. Acest fenomen a fost cateodata consecinta si cauza cresterilor in remuneratia muncitorilor si pare sa stea la baza progresului economic si social.