Economia de Piata

Elasticitatea ofertei

Curba ofertei intreprinderii este o treapta a curbei costurilor sale marginale, treapta in care preturile sunt superioare celor din punctul in care firma da faliment. La fel cum am facut cu cererea trebuie de asemenea sa consideram elasticitatea ofertei, sensibilitatea sa fata de variatiile pretului.


Graficul arata curbele ofertelor a doua intreprinderi.  

Oferta Graficului1 este foarte elastica: o mica reducere de preturi (de la P1 la P2) provoaca o scadere puternica a cantitatii oferite (de la Q1 la Q2).

Oferta Graficului2 in schimb, este foarte inelastica: marile variatii de preturi (de la P1 la P2, de exemplu) vor provoca mici variatii in cantitatea oferita (de la Q1 la Q2). Pulsar en la imagen para ver una explicación en formato multimedia.

Pulsar aquí para ver otras explicaciones de economía en formato multimedia.

Oferta va fi elastica sau inelastica daca variatiile in cantitatea oferita sunt proportional mai mari sau mai mici cu variatiile preturilor. Definita cu mai multa precizie, elasticitatea ofertei este procentajul in care variaza cantitatea oferita cand pretul variaza cu 1%. Ceea ce vrea sa arate este capacitatea de reactie a intreprinderilor la variatiile de pret. Elasticitatea ofertei depinde de peculiaritatile tehnologice ale procesului productiv, de disponibilitatea factorilor necesari pentru productie, dar cel mai mult de timp. Cum pe termen scurt instalatiile nu pot varia, oferta este foarte rigida si mari variatii de pret nu vor modifica simtitor cantitatea oferita. Totusi pe termen lung oferta rezulta a fi foarte elastica, nu numai pentru ca intreprinderile existente se pot adapta la noile preturi, ci si pentru ca pot apare noi intreprinderi, daca pretul a crescut, sau se pot inchide unele din ele, daca pretul a scazut.