Economia de Piata

Oferta unei intreprinderi

Toate unitatile produse de o companie in cadrul liberei concurente vor putea fi vandute la pretul pietei, dar asta nu garanteaza obtinerea de beneficii.  Chiar realizandu-se acest lucru, este posibil ca pretul pietei sa fie inferior costurilor totale medii si inclusiv costurilor variabile medii. Va continua intreprinderea sa produca, chiar daca nu obtine beneficii? Ei bine, da, este posibil sa-i convina pe termen scurt. Cum costurile fixe nu se pot elimina oprind productia, ii va conveni sa functioneze in timp ce pretul pietei este superior costului variabil mediu si astfel se vor acoperi toate costurile variabile si unele costuri fixe. Intreprinderea se va inchide numai atunci cand nu se vor putea acoperi costurile de mentinere in activitate.

Explicación multimedia de la oferta de una empresa  (90Kb)
 La oferta de una empresa.  
Pulse para ver una presentación animada.

PULSAR AQUÍ PARA VER OTRAS 
EXPLICACIONES MULTIMEDIA 
DE ECONOMÍA

Pe de alta parte, conceptul economic de cost include randamentele "normale" ale capitalului si muncii intreprinzatorului, adica ceea ce ar obtine in oricare alta activitate. De aceea, cand veniturile totale coincid cu costurile totale, se vor obtine de asemenea beneficii, beneficii "normale".

In imagine apar diferitele situatii posibile ale intreprinderii. Punctul D reprezinta optimul de exploatare, in care pretul este egal cu costul total mediu si se obtine beneficiul "normal". Preturile superioare, ca cele din punctul E, permit obtinerea de beneficii extraordinare, superioare celor normale; sunt situatii conjuncturale, previzibile pe scurt timp. Observand prezenta beneficiilor extraordinare alte intreprinderi vor intra in industria respectiva crescand astfel productia totala si reducand pretul pietei. Punctul C reprezinta situatia in care intreprinderea are pierderi, dar ii convine sa continua sa produca daca reuseste sa-si acopere toate costurile variabile (cauzele mentinerii activitatii) si o parte din costurile fixe. Punctul in care intreprinderea se inchide este punctul B. Sub acest punct, de exemplu in punctul A, mentinerea activitatii intreprinderii ar fi ceva irational, pentru ca nu se pot acoperi nici macar costurile variabile.