Economia de Piata

Echilibrul pietei

Va fi o situatie de echilibru intre cerere si oferta cand, la preturile pietei, toti consumatorii pot achizitiona cantitatile pe care le doresc si ofertantii reusesc sa vanda toate produsele din stoc.

 ECHILIBRUL PE PIATA GRAULUI

P

D

O

situatia tendinta
preturilor
tendinta
productiei

8

2

9

excedent scad de scadere

5

4

8

excedent scad de scadere

3

7

7

echilibr echilibru echilibru

2

10

5

lipsa urca de crestere

Pretul si cantitatea produselor ce se vor vinde pe piata va fi determinat automat ca o consecinta a formei curbelor ofertei si cererii produsului. Daca pretul este foarte mare, producatorii vor oferi mult mai multe produse decat cererea consumatorilor si vor ramane astfel cu excedente, cantitati ce nu se pot vinde, astfel ca isi vor reduce productia si vor scade preturile. Din contra, daca pretul este prea mic, cantitatile cerute vor fi mai mari decat cele oferite si astfel apare o situatie de lipsa pe piata. Unii consumatori vor fi dispusi sa plateasca mai multi bani pentru acest bun. Pretul si cantitatea produsa vor creste. Sa vedem aceste fenomene in exemplul pietei graului.

Pulsa para ver una presentación multimedia sobre el equilibrio en el mercado de libre competencia
Pulsa en la imagen para ver una presentación multimedia de cómo se configura el equilibrio en los mercados

PULSE AQUÍ PARA VER OTRAS PRESENTACIONES MULTIMEDIA

Daca pretul ar fi de 8 mii de pesetas la quintal, agricultorii vor produce 9 milioane de quintale, consumatorii vor cere numai 2 milioane si astfel se vor acumula 7 milioane (9 fara 2) quintale excedent. Fara nici o indoiala pretul va tinde sa scada si in sezonul urmator se va cultiva mult mai putin grau. In caz contrar, cand pretul este de 2 mii de pesetas la quintal, se vor produce 5 milioane de quintale, in timp ce cantitatea ceruta este mult mai mare, de 10 milioane. Va apare un gol pe piata de produse, tendinta de crestere a preturilor si agricultorii isi vor creste productia. In cazul in care pretul ar fi de 3 mii de pesetas, cantitatile cerute si oferite ar fi identice, atat producatorii cat si consumatorii vor fi satisfacuti si nu ar exista nici un motiv in schimbarea cantitatilor produse si nici a pretului. Imaginea arata cum punctul de echilibru, E, apare la intretaierea curbelor ofertei si cererii, adica in punctul in care cererea este egala cu oferta.

 

Ver gráfico interactivo

Equilibrios entre la oferta y la demanda