Economia de Piata

Fluxul circular al activitatii economice

Locul de intalnire intre cei care ofera factori de productie sau bunuri si servicii si cei care le cer se cheama piata. In societatile primitive, pietele se organizau intr-un loc si la o data stabilite. Astazi conceptul de piata este mult mai difuz, acum ca piata devizelor, de exemplu, include atat locurile de operatiuni din toate entitatile bancare, cat si circuitele informatice din centrele lor de calcul.

Sistemele sunt constituite, in afara de elementele lor componente, din relatiile care le unesc. Se obisnuieste ca sistemele sa fie reprezentate prin intermediul graficelor, in care relatiile se simbolizeaza prin intermediul liniilor, ce leaga diferite elemente. In reprezentarea sistemului economic de piata se utilizeaza schema dominanta flux circular, in care liniile descriu fluxuri de bogatie intre agentii economici.

flujo.gif (14398 bytes)
Accesati imaginea pentru a vedea prezentarea multimedia a fluxului circular

Pulsa en la imagen para ver la presentación multimedia del flujo circular

PULSE AQUÍ PARA VER OTRAS PRESENTACIONES MULTIMEDIA

Partea exterioara arata relatiile dintre familii si intreprinderi. Familiile trimit factorii productivi la piata, unde sunt achizitionati de catre intreprinderi. De la acestea din urma rezulta bunuri si servicii, care merg la piata pentru a fi consumate in final de catre familii. Fluxurile de factori, bunuri si servicii se numesc fluxuri reale si in grafic sunt reprezentate de canalele exterioare. Contrapartidele lor in bani, veniturile si cheltuielile familiilor, se numesc fluxuri financiare si sunt reprezentate de canalele interioare.

In centrul schemei apar relatiile statului cu ceilalti agenti. Statul vinde si achizitioneaza factori, bunuri si servicii pe piata platind sau incasand pentru ele la fel ca familiile sau intreprinderile. Dar in acelasi timp retin impozite si fac viramente.

A studia economia inseamna a studia in detaliu fiecare din componentele fluxului. Microeconomia studiaza cauzele comportamentelor familiilor, in calitatea lor de consumatoare (utilitatea si cererea), intreprinderile in calitate de producatori (costurile), pietele de factori, de bunuri si servicii. Cand studiem macroeconomia, vom folosi schema fluxului circular pentru a studia cum se masoara productia si venitul national si cum poate influenta statul prin manipularea fluxurilor. Acum vom vedea   intr-o forma succinta, ce se petrece in "interiorul" pietelor.