Economia de Piata

Agentii economici

Familia, intreprinderea, Statul
Autoconsum
ul

Veniturile

Capaci
t
atea coercitiva
Viramente
Alocatii

In activitatea de productie si distributie economica intervin trei tipuri de agenti: familiile, intreprinderile si statul.

Familiile au un dublu rol in economia de piata: sunt in acelasi timp unitatile elementare de consum si proprietarele resurselor productive. Cuvantul "familie" trebuie inteles in sensul larg, nu numai familia - nucleul in traditia iudeo-crestina. De fiecare data sunt mai frecvente in societatile noastre familiile formate dintr-o singura pereche sau un singur individ. In tarile subdezvoltate este foarte frecvent intalnita notiunea de  autoconsum, adica familiile produc ce consuma, alimente, lucruri de menaj, inclusiv imbracaminte; cum produsele destinate autoconsumului nu se contabilizeaza in statistici, rezulta foarte inselatoare cateodata comparatiile internationale. De asemenea trebuie considerat autoconsum serviciile de spalatorie si pregatirea alimentelor, lucruri ce se fac in casa de catre membrii familiei. In general, se considera, chiar daca cine stie nu ar trebui sa fie asa, ca in tarile occidentale dezvoltate productia destinata autoconsumului este foarte mica in comparatie cu totalul pe tara, inapreciabila pentru efectele statistice si ignorata de efectele stiintifice. Rezumand: familiile nu produc, doar consuma.familia-de-botero.jpg (34655 bytes)

Intreprinderile sunt agentii economici destinati exclusiv productiei de bunuri si servicii. Pentru a-si realiza activitatea, au nevoie de factorii de  productie, pe care ii iau de la familii. In schimbul acestora vor plati niste venituri: plati si salarii ca o contrapartida la munca; dobanzi, beneficii, dividende, etc., ca o contrapartida la capital; chirii sau simplu rente ca o contrapartida pentru pamant. Bunurile si serviciile produse de intreprinderi sunt oferite familiilor, care vor plati in schimb un pret.

Statul este agentul economic a carui interventie in activitatea economica este mai complexa. Pe de o parte, statul vine pe pietele factorilor de productie, bunurilor si serviciilor in calitate de ofertant si de cumparator. La fel ca si familiile, este proprietarul factorilor de  productie, pe care ii ofera companiilor, de la care cere de asemenea o mare cantitate de bunuri si servicii. Cateodata, este cel mai mare producator de bunuri si servicii. Pe de alta parte, spre deosebire de ceilalti agenti economici, are capacitatea coercitiva de colectare a impozitelor, atat de la intreprinderi cat si de la familii. Astfel va directiona o parte din veniturile sale realizarii de viramente fara contrapartida cu anumite intreprinderi, pe care le considera de interes social sau cu unele familii prin alocatiile de somaj, pensii si altele.