Dezechilibrele pietei

Cand pretul real depaseste pretul de echilibru vor exista multi producatori interesati sa ofere grau si astfel cantitatea oferita va creste. Odata cu cresterea preturilor va scade cererea. Se va produce astfel un exces de oferta. Hambarele vor ramane pline cu grau ce nu se poate vinde pentru ca nu exista cumparatori dispusi sa plateasca acest pret. in aceasta situatie preturile reale se vor diminua.

Cand pretul real este inferior pretului de echilibru, vor exista mai putini producatori care sa ofere grau si mai multi care sa-l cumpere. Se va produce astfel un exces al cererii. Se vor forma cozi in magazinele unde se vinde grau, stocurile se vor epuiza si vor exista persoane dispuse sa cumpere, dar care sa nu poata achizitiona ceea ce vor. In aceasta situatie pretul real va creste.

Se numesc “forte ale pietei” presiunile exercitate de preturile in scadere in cazul unui exces de oferta si  in crestere in cazul unui exces al cererii. Fortele pietei fac ca preturile sa tinda sa fie egale cu cele de echilibru si ca cele de echilibru sa ramana stabile.

Cand se remarca pe piata unui bun, serviciu sau factor existenta exceselor de oferta sau de cerere ce se mentin in timp, se poate observa ca fortele pietei nu actioneaza liber, cu alte cuvinte, nu este vorba despre o piata cu libera concurenta. Poate fi din cauza interventiei statului, poate fi o piata monopolista sau oligopolista.