Deplasarile curbei ofertei 

Forma curbei ofertei tuturor bunurilor si serviciilor normale este intotdeauna crescatoare ca urmare a faptului ca preturile cele mai mari permit obtinerea mai multor beneficii. Intotdeauna vor exista mai multi producatori dispusi sa produca mai mult grau cand pretul acestuia creste. Curba ofertei este de obicei convexa spre axa abscisei (cantitati) si concava spre ordonata (preturi). Curba ofertei reprezentata in graficul interactiv este o linie dreapta pentru simplificarea desenului.

Fiecare bun va avea propria curba a ofertei, mai mult sau mai putin inclinata, mai mult sau mai putin convexa. Pozitia curbei, mai sus, mai jos, deplasata la stanga sau la dreapta, va depinde de diferiti factori:

Daca scade pretul factorilor productivi sau se dezvolta cunoasterea si tehnologia sau se imbunatatesc asteptarile intreprinzatorilor, curba ofertei se va deplasa la dreapta, adica la acelasi pret se va produce mai mult.

A se observa insa ca variatiile pretului produsului nu duc la deplasarea curbei, aceasta indicand precis cantitatile cerute la orice pret. Daca factorii mentionati sunt constanti, atunci curba ofertei nu se va misca si putem masura exact efectul variatiilor asupra preturilor cantitatilor oferite ce se reprezinta prin intermediul miscarilor de-a lungul curbei.