Miscarile curbei cererii

Curba cererii reprezinta relatia care exista intre preturi si cantitatile cerute. Cand preturile sunt mari, cantitatile cerute sunt mici si preturile scad, iar apoi cantitatea ceruta va creste. Curbele cererii obisnuiesc sa aiba o curbatura convexa spre origine. In graficul alaturat este reprezentata ca o linie dreapta pentru simplificare.

Curba cererii descrie combinatiile de preturi si cantitati cerute cand toti ceilalti factori ce influenteaza cererea se mentin constanti. Ceilalti factori sunt venitul consumatorilor, asteptarile lor, moda si preturile altor bunuri relationate. Se foloseste expresia latina “ceteris paribus” pentru a face aluzie la conditia ca “restul ramane la fel”.

In aceste circumstante, momentul, in care singurul factor care modifica cererea este pretul, este atunci cand curbele cererii sunt o reprezentare utila si servesc pentru a analiza efectul preturilor asupra cantitatii cerute. Se spune atunci ca se produc “miscari de-a lungul curbei” in loc de “deplasari ale curbei”.