Deplasarile curbei cererii

Forma curbei cererii a tuturor bunurilor si serviciilor normale este intotdeauna descrescatoare, consecinta a legii universale conform careia daca preturile sunt mici cererea cumparatorilor va creste. Este normal sa existe de asemeni o curba convexa spre origine pe care o vom analiza cand vom vorbi de elasticitatea cererii. Curba cererii reprezentata in graficul interactiv este simplificata sub forma unei linii drepte.

Fiecare bun va avea curba cererii sale, mai mult sau mai putin inclinata, mai mult sau mai putin convexa. Pozitia curbei, mai sus, mai jos, deplasata la drepta sau la stanga, depinde de diferiti factori:

Daca creste venitul consumatorilor, cererea va creste, ceea ce va provoca deplasarea la dreapta a curbei cererii datorita faptului ca la acelasi pret cantitatea ceruta va fi mai mare. In caz contrar, daca venitul tarii descreste, cererea se va diminua si curba cererii se va deplasa la stanga.

In aceeasi forma curba se va deplasa la dreapta daca cererea va creste din cauza unui schimb pozitiv al gusturilor sau modei sau din cauza cresterii preturilor produselor substituitoare.

A se observa insa ca ieftinirea produsului nu produce deplasarea curbei, aceasta indicand precis cantitatile cerute la orice pret. Daca factorii mentionati se mentin constanti, atunci curba cererii nu se va misca si putem masura exact efectul variatiei preturilor cantitatilor cerute, ce se vor reprezenta prin miscari de-a lungul curbei.