Economia de Piata

Factorii de productie

Pamantul, munca si capitalul
Capital financi
ar

Clase sociale
Know-how
Te
hnologie

Economistii clasici considerau ca pentru a produce bunuri si servicii era necesara utilizarea unor resurse sau factori de productie: pamantul, munca si capitalul. Aceasta clasificare a factorilor continua sa fie foarte utilizata si in prezent. Prin pamant se intelege nu numai pamantul agricol, ci si cel urbanizat, resursele minerale si in general cele naturale. Capitalul  reprezinta ansamblul de resurse produse de mana omului, de care este nevoie pentru a fabrica bunuri si servicii: masinile sau instalatiile industriale, de exemplu. Trebuie sa fie clar, ca termenul de "capital" se utilizeaza de multe ori intr-o forma incorecta pentru a desemna o mare cantitate de bani. Banii vor fi capital numai cand vor fi utilizati pentru a produce bunuri si servicii, in care caz se vor numi capital financiar. Banii ce se vor utiliza pentru a achizitiona bunuri de consum nu se pot numi capital. Prin munca se intelege activitatea umana, atat cea fizica cat si cea intelectuala. In realitate, toata activitatea productiva realizata de o fiinta umana cere intotdeauna un anumit efort fizic si cunostinte anterioare.

oleografia.jpg (72260 bytes)
Pamantul, munca si capitalul, intr-o gravura din 1875.

Aceasta clasificare a factorilor productivi in timpurile economistilor clasici corespundea in mod biunivoc, cu o analiza "sociologica" a sistemului economic de atunci. In Anglia secolului XVIII existau trei clase sociale clar diferentiate: aristocratia, proprietara pamantului, burghezia, proprietara capitalului si muncitorii. Justificarea veniturilor aristocratiei si burgheziei rezulta din retributia factorilor de care dispuneau si pe care ii dedicau productiei. Astazi clasificarea a pierdut mult din sensul de atunci. Nu exista azi o aristocratie mosiera separata de burghezie si frecvent se intalnesc muncitori, care sa detina cateva actiuni si sa fie si proprietari ai unei locuinte.

Clasicii credeau, ca pentru a se dezvolta economic, pentru a produce mai mult, era suficienta cresterea cantitatii factorilor disponibili, in principal munca si capitalul. Acum se stie, ca rolul cel mai important in cresterea economica il au avansurile in cunoasterea stiintifica si tehnica. Putem astfel adauga la cei trei factori productivi inca doi: cunostintele umane, care sunt incluse in factorul munca (know-how) si tehnologia, sau simplu tehnica, care este incorporata in capital.