Economia de Piata

Feudalismul 

Intoarcerea la neolitic
Etnocentrismul european
Cauzele decadentei
Tehnici de lectura si scriere
Recuperarea carolingiana
Bresle ale mestesugarilor

Majoritatea autorilor, inclusiv Karl Marx, considera feudalismul un sistem economic diferit. S-ar putea ca aceasta apreciere sa nu fie corecta. Pare mai mult a fi o perioada de regresie economica si sociala la sistemul neolitic localizat intr-o zona din Europa. Simultan continua sistemul marilor imperii in America, China, India si inclusiv Mediterana, mai intai cu Constantinopolul, apoi cu Islamul. In realitate trebuia sa se vorbeasca numai de caderea Imperiului Roman de Rasarit.

Imperiul Roman de Rasarit nu este decat unul din marile imperii. Egocentrismul european este cel care prezinta Imperiul Roman ca un succes, cand nu a fost decat o alta treapta imediat depasita de alte imperii din China si Islam. De ce a cazut? Existamapa-siglo-V.gif (44718 bytes) multe explicatii posibile si nu trebuie sa cautam o cauza unica. Epidemiile par sa fie mai mult consecinte, decat cauze ale decadentei. Acelasi lucru se poate spune de lipsa sclavilor sau de miscarile migratoare sau de invazii. Niciuna dintre acestea nu  s-ar fi produs intr-o societate in expansiune. Triburile invadatoare par mai degraba sa fi fost grupuri oportuniste care profitau de ruina si lipsa de aparare a populatiilor romane. Poate fi interesant de considerat ipoteza preluarii puterii de catre grupurile religioase fanatice. Poate si mai interesanta este una din ultimele ipoteze notate: scumpirea papirusului din cauza contaminarii Nilului.

Urcusurile, decadenta si caderile dinastiilor imperiale par sa fie cicluri economice asociate ale acestui sistem economic. In cazul partii de nord-est a Imperiului Roman a avut loc o cadere a  sistemului de acumulare si transmitere a informatiilor. Sa fie din cauza scumpirii papirusului, a fanatismului religios, clasele conducatoare au uitat tehnicile de lectura si scriere. In timpul secolelor V, VI, VII si VIII se intalneste putina cultura la frontiera cu celelalte imperii, Roman de Apus si Islam.

In epoca carolingiana la inceputul secolului IX cand pare sa inceapa o recuperare lenta. Aceasta se realizeaza , dupa cronicile epocii, prin aducerea oamenilor culti de la periferie, Irlanda si Grecia, care incep sa creeze o structura capabila sa uneasca teritorii. Pana atunci, economia si societatea se intorsesera la perioada neolitica: mici populatii care se dedica agriculturii si cresterii vitelor ce de-abia mentin controlul in afara orasului si in locul lor de rezidenta. Micile rauri europene nu au fost niciodata bune cai de comunicare si reteaua soselelor romane, ce traversa campurile deschise si padurile, cerea un puternic dispozitiv de politie.

Cei care enumera feudalismul intre sistemele economice considera ca trasatura definitorie regimul proprietatii teritoriale sau organizatiile bresle de mestesugari. Relatiile intre familia conducatoare si restul cetatenilor din micile comunitati agricole si din crescatoriile de vaci, izolate si cu care nu se putea comunica, nu pare sa fie cu mult diferita de grupurile neolitice din alte parti ale lumii sau din alte momente ale istoriei. In ceea ce priveste breslele de mestesugari, acestea par sa apartina mai mult fazei de recuperare, inepand cu secolul X.