Economia de Piata

Primele imperii

Inovatia informativa
Cai naturale de comunicare
Coordinarea activitatilor
Complexitatea sociala
Stratificarea sociala
Dinastii
Cicluri dinastice
Modul de viata actual

In jurul marilor rauri - Eufrat si Tibru, Gange, Nil, Yangtse - s-au ivit primele mari imperii. Sumerul, acum 5500 de ani, pare sa fi fost primul. O autoritate administrativ-legislativa centrala imparte justitia si se executa asupra unui teritoriu extins, care grupeaza multe orase.

Noi par sa fie inovatiile in metodele de transmitere si acumulare a informatiilor, cauzele directe care permit schimbul. Acum apare scrierea pe tablite de argila, pe tablite de piatra sau papirus. Textele mai vechi pe care le cunoastem sunt legile, calcule si cronici. Raul mare, un mod natural de comunicare si transport, se transforma in nervura prin care circula informatiile, marfurile, persoanele si trupe.

papiro.jpg (39135 bytes)
Fragment dintr-un papirus din "Cartea mortilor" in care apar trei ambarcatiuni fluviale.

Coordonarea activitatilor intr-un teritoriu amplu din jurul raului permite prepararea unui sistem de canale pentru irigatii. Se pot face cultivabile terenuri noi, creste productivitatea lor, garanta stabilitatea, intretine mai multe animale. Creste bogatia, populatia, specializarea.

Intretinerea si apararea sistemelor de canale cer coordonarea lucrului ce implica zeci de mii de persoane, care realizeaza lucrari in beneficiului agricultorilor pe care nu-i cunosc, asezati in josul raului. Aceasta coordonare cere o concentrare a puterii necunoscuta pana atunci. Pentru prima data in istorie, seful suprem este o pesoana necunoscuta pentru majoritatea supusilor. Un aparat complex de intermediari se ocupa de executia deciziilor sale. Specializarea sociala este foarte sofisticata. Societatea devine mai stratificata.

Studiul istoriei antice al Mesopotamiei, Egiptului, Chinei si Indiei arata o succesiune ciclica de dinastii similare; se nasc impreuna cu o revolutie ce impune un regim strict; se creaza o organizatie de functionari si perceptori de impozite, o armata si un sistem juridic; se realizeaza lucrari publice de amploare, se curata canalele existente si se construiesc altele noi; creste productivitatea si generatiile urmatoare sunt mult mai numeroase; cresc veniturile statului si elita birocratica traieste in lux. Peste cateva generatii sistemul birocratic devine corupt cresterea populatiei absoarbe beneficiile cresterii productiei, sunt nemultumiri, statul slabeste, au loc mici rascoale si insurectii, lucrarile 

hammurabi.gif (36999 bytes)
"Codul lui Hammurabi" cu o vechime de 4000 de ani.

hidraulice inceteaza si se deterioreaza. Pana la urma o noua revolutie schimba dinastia.

Conflictul intre particulari - mestesugari, comercianti, micii proprietari - si administratori capata pentru prima data trasaturi care se identifica perfect cu cele actuale. Deja putem vorbi de conflictul intre initiativa privata si cea publica. Statul babilonian sau egiptean promoveaza anumite initiative particulare si descurajeaza altele. Se accentueaza diferentele dintre venituri si nivelul de viata. Cine stie, pentru prima data convietuiesc bogatii si saracii in acelasi spatiu.

Micile rauri europene, ascunse printre munti, nu stimuleaza crearea marilor state si Marea Mediterana este cea care indeplineste functia de cale de comunicare si transport. Se succed imperii comerciale, feniciene, grecesti, cartigeneze si romane, in care o flota armata mentine aceasta cale, combate pirateria garantizand pacea si unele sisteme de credit si contractuale care permit comertul.

Multe din tarile pe care le numim acum "tari subdezvoltate" mentin formele de viata si organizare ale acelor imperii. Ne gandim la statele africane actuale organizate imprejurul raurilor Senegal, Volta, Niger, Congo sau Zambeze. Raul este singura cale de comunicare pentru marea parte a teritoriului. Scrisul este un mijloc de comunicare rezervat birocratiei dominante. Sunt acceptate si stimulate mici initiative mestesugaresti sau comerciale, dar numai persoanele apropiate de aparatul puterii se pot imbogati.

 

 

 

Perioada Imperii Cai de comunicare
-4000 Mesopotamice (Sumer, Babilon, Siria, Pers, Mez...) Eufrat si Tibru
-3000 Egiptene (de Sus, de Jos, Faraonic) Nil
-1500 Indian Gange, Indus
-1500 Chinez Yang-Tsť, drumuri
-1500 Mediteraneene (Fenicia, Grecia, Cartagina, Roma, Bizant) Mediterana, drumuri
-1000 Mesoamericani (Olmecii, mayasii, aztecii) drumuri
Siglo VII Islamice Mediterana-Nil-desert-Indus-Gange
Siglo XIV Europene Oceane