Economia de Piata

Revolutia neolitica

 

Acumularea de cunostinte
Forme de transmitere de informatii
Productivitatea pamantului
Sedentarismul
Urbanizarea
Especializarea
Trocul
Donatiile rituale
Incasarea obligatorie
Conflicte sociale

Acum zece mii de ani, la sfarsitul erei glaciare, s-a initiat un proces de  dezvoltare a schimburilor economice foarte repid in comparatie cu ceea ce se intamplase  pana atunci.   S-a  inceput dezvoltarea  agriculturii,  olaritului, cresterea vitelor, slefuirea pietrelor. Asta s-a intamplat in Orientul Mijlociu, in zona cunoscuta sub numele de  "Cresterea fertila" din Palestina (Israel) acest curent trecand apoi prin sudul Turciei (Katal Huyuk) si ajungand  pana in Mesopotamia si golful Persic. Doua mii de ani mai tarziu se  extinde in India (Harare),  apoi in toata Asia pana in China. Este posibil sa se fi produs un proces independent, asa  cum pare sa indice modul complet diferit de a cultiva cerealele.De asemenea pare sa fie independent si cel din America neolitica, bazat pe dezvoltarea culturilor de porumb. alfarero.jpg (17573 bytes)

Forma de transmitere a informatiilor de la o generatie la alta a permis acumularea de cunostinte necesare pentru rotatia terenurilor, periodizarea semanatului si culesului, hranirea si ingrijirea animalelor captive, tratarea si modelarea lutului precum  si  altor noi tehnologii. Trebuie subliniata importanta transmiterii informatiilor, ca forma de dezvoltare economica si sociala in acea epoca, la fel ca in toate celelalte. Aceasta comunicare nu era numai orala. Instrumentele de lucru - securea, sagetile, harpoanele, acele, razuitori - au constituit de-a lungul mileniilor surse de informatii pentru grupul social, sau tehnica ce se utilizeaza pentru a vana sau taia pielea sau pentru a face un vesmant. Mestesugarii studiau obiectele  desenate de altii si invatau cum sa-i imite sau sa le imbunatateasca. In neolitic, transferul de informatii s-a facut mult mai rapid si mai intens.

creciente-fertil.jpg (30880 bytes)
Cresterea fertila, zona in care la sfarsitul ultimei glaciatiuni, acum zece mii de ani, a fost  initiata revolutia neolitica.

O mai mare productivitate a muncii si a pamantului precum si stabilitatea productiei permit o imbunatatire a alimentatiei si sanatatii, fapt ce conduce la  cresterea sperantei de viata. Supravietuiesc mai multi fii iar  familiile sunt mai numeroase. Grupul social trebuie sa devina sedentar pentru a proteja semanatul si productia de fructe obtinute din munca sa. Agricultorii trebuie sa formeze grupuri mai numeroase, primele orase, pentru a se apara reciproc. In acele nuclee urbane specializarea se face mult mai bine. Mestesugarii doresc sa aiba o cunoastere profesionala mai mare. Schimburile de produse nu mai sunt intamplari extraordinare, ci se transforma in rutina.

Este posibil sa fi aparut atunci administratia publica, care a devenit lider fata de hainele religioase sau uniformele militare. Mestesugarii - olarii, tesatorii- isi obtin alimentele pentru supravietuire prin trocul cu taranii. Liderii religiosi isi obtin mijloacele de subzistenta din donatii mai mult sau mai putin rituale, liderii militari prin incasarea obligatorie. Este o conducere sau o constrangere slaba, care apare numai la nivel local, dar de buna seama apar conflicte sporadice in grupurile sociale, intre administratori si administrati sau intre diferiti lideri.

Multe grupuri umane continua sa traiasca astazi in conditii similare cu cele din neolitic. Sunt nuclee agricole izolate pe orice continent, care primesc foarte putine informatii despre restul lumii. Sate mici din Africa, America Latina sau Asia, care produc tot ce consuma si consuma ceea ce produc. Deci, nu stiu sa scrie si sa citeasca. Nu folosesc monezi, desi stiu ca exista. Cateodata, de putine ori pe an, apare in sat cineva din exterior cu care ei schimba anumite produse si informatii.