Economia de Piata

 Alimentatia

FAO
Foamete
Malnutritie
Succesul Mondial asupra alimentatiei
Siguranta alimentara
Revolutia verde
Regenerarea solurilor
Planificarea familiara
Utilizarea sustinuta a resurselor

 

In lume exista mijloace suficiente pentru alimentarea celor 6000 de milioane de persoane. In ciuda acestui fapt, multe persoane nu au acces la suficiente alimente pentru a se bucura de o viata sanatoasa. Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a publicat o lista de 82 de tari sarace de un risc special. Aceste tari sunt dintre cele care inregistreaza cele mai rapide cresteri ale populatiei, care, in plus, au un sistem productiv ineficient si care au nevoie de mijloace pentru a importa alimentele ce le lipsesc.

In tarile sarace, in special in cele care populatia este intr-o crestere rapida, foametea si malnutritia devin probleme grave. Se estimeaza ca 2000 de milioane de persoane sufera de malnutritie si deficiente nutritionale. Mai mult de 840 de milioane de persoane - femei si copii in mare parte - sufera de malnutritie cronica. Toti anii reunesc 18 milioane de persoane, in special copii, ce mor de inanitie si de boli cauzate de malnutritie.

Succesul mondial asupra alimentatiei din 1996 a retinut atentia internationala in ceea ce priveste securitatea alimentara - accesul tuturor persoanelor la "alimente nutritive pentru a avea o viata sanatoasa si activa", in comun acord cu FAO.  Tendintele nelinistitoare ale productiei agricole si ale actualelor politici ale comertului international ridica intrebari asupra posibilitatii ca productia si distributia alimentelor sa se imbunatateasca sau nu cu rapiditatea necesara pentru a se pune la acelasi nivel cu cresterea populatiei si a atinge scopul de securitatea alimentatiei.

In anii '60 s-a reusit ca aprovizionarea mondiala cu alimente sa se mentina la ritmul cresterii populatiei. Datorita noilor tehnologii agricole, cele mai bune varietati de seminte si irigatiile - revolutia verde - aprovizionarea cu alimente a crescut. In acelasi timp, in multe tari in dezvoltare folosirea de anticonceptionale a crescut considerabil si fecunditatea a scazut rapid. Dar intre 1985 si 1995, in 64 de tari din 105 studiate de catre FAO cresterea productiei alimentare a fost mai mica decat cresterea populatiei. Africa produce acum aproape cu 30% mai putine alimente pe persoana decat in 1967.

Mai mult, tentativele de a satisface cererea in crestere a alimentelor conduce lumea la folosirea excesiva a surselor. In mare parte, tarile in curs de dezvoltare cultiva practic aproape tot solul arabil. In unele zone, terenurile fertile se exploateaza fara a le da timp sa se regenereze. Aprovizionarile cu apa dulce se degradeaza sau epuizeaza. Productia industiei de peste a scazut. Aceste tendinte fac de fiecare data mai dificila satisfacerea necesitatilor alimentare ale lumii.

Pentru a castiga cursa alimentelor nu este suficienta cresterea productiei agricole. Este indispensabila popularizarea sistemelor de planificare familiala. Mai mult, promovarea educatiei si serviciilor sanitare este esentiala pentru a imbunatati mersul bun al lumii si promova astfel productivitatea si utilizarea sustinuta a surselor. Pentru a detine securitatea alimentara se cere de asemenea distribuirea de alimente mai bune, abordarea nevoilor micilor agricultori si cresterea productivitatii agricole in timpul in care se conserva terenurile si resursele de apa.

 

 

 

Se reduce usor proportia persoanelor ce sufera de malnutritie

50

 

40

            Procentajul populatiei malnutrite al tarilor in dezvoltare, pe regiuni

30

 

20

 

10

 

0

 

 

Africa subsahariana

Orientul Mijlociu si Nordul Africii

Asia Orientala si Suborientala

Asia Meridionala

America Latina

Toate tarile in dezvoltare

 

In general, in lume procentul persoanelor malnutrite a scazut usor intre 1990-92 si 1994-96. Dar acest total include cresteri regionale si din zone diferite. Regiunile cele mai afectate sunt Orientul Mijlociu, Nordul Africii si Asia Meridionala.

 

 

Creste cifra populatiei infometate

Numarul absolut de persoane cu malnutritie cronica acrescut in perioadele 1990-92 si 1994-96 in trei din cinci regiuni in dezvoltare din lume. Cauza principala este lipsa grabei in reducerea saraciei. Cea mai mare cifra a populatiei malnutrite este in Asia.

Persoane malnutrite in tarile in dezvoltare pe regiuni (in milioane)

 

Africa subsahariana

 

Orientul Mijlociu si Nordul Africii

 

Asia Orientala si Suborientala

 

Asia Meridionala

 

America Latina si Caraibe

Toate tarile in dezvoltare (inclusiv Oceania)