Economia de Piata

Deciziile individuale

Comportamentul economic
Adoptarea deciziilor
Previziunea
Analize economice
Experimentarea sociala

Deciziile adoptate de guverne sunt foarte importante si afecteaza bunastarea milioanelor de persoane, dar asta nu impiedica ca fiecare dintre acestea sa se infrunte, de asemenea, zilnic cu multitudinea de probleme economice.

Individul care trece cu caruciorul sau de cumparaturi printre rafturile unui mare supermarket observa imediat enorma diversitate de produse. Toate il atrag, unele mai mult, altele mai putin, dar venitul sau ii restrange puternic posibilitatile. Ce criteriu va utiliza pentru a lua decizii? Chiar in lipsa studiilor teoretice de economie, va trebui sa aleaga utilizand inevitabil si poate inconstient criterii economice de cost, utilitate, beneficii, etc. Comparand preturile marfurilor si utilitatea acestora, se va decide sa achizitioneze unt sau margarina, ulei de masline sau de floarea soarelui.

Cand se va intoarce acasa acelasi individ se va gandi la mijloacele pe care le are pentru a obtine un venit mai mare: posibilitatea de a lucra la alta companie ce ii ofera un salariu mai mare; posibilitatea de a-si investi economiile in titluri de datorii publice sau in actiuni la Bursa. Si daca este intr-un post de responsabilitate dintr-o intreprindere, mare sau mica, va trebui sa-si analizeze costurile si daca poate sa ridice productia.

supermercado.jpg (19508 bytes)Toti indivizii, oricare ar fi locul pe care il ocupa in societate, trebuie sa abordeze continuu probleme economice noi si complexe. Deciziile lor sigur afecteaza bunastarea propriei familii si nu numai; mersul economic al intregii societati este rezultatul ansamblului deciziilor adoptate de toti indivizii. Pentru ca liderii politici sa poata influenta situatia economica este necesara existenta previziunilor fiabile ale deciziilor individuale adoptate de toti membrii societatii. Acesta este in mod precis obiectivul analizei economice, cunoasterea, intelegerea si predictia deciziilor economice individuale si efectele sale globale.

Dificultatea acestui tip de analiza va rezulta, pe de o parte din diversitatea problemelor matematice abstracte, sau din cele care stabilesc fortele fizice sau chimice, economistii au o influenta tangibila pentru bunastarea fiintelor umane. Aceasta stiinta nu poate realiza experimente si nici incerca sa aplice propuneri de solutionare, care nu au atins deja un mare consens social. Mai mult, grupuri de presiune pot exercita influente puternice si subtile asupra politicienilor, care adopta decizii, si asupra cercetatorilor, care studiaza posibilitatile de solutionare. Intelegerea metodelor stiintei economice este necesara pentru a putea valorifica multitudinea propunerilor sugerate zilnic de 1001 de profeti, mesia si politicieni de salon si presa.